Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en Prosus in belangstelling op rustig Damrak

Just Eat Takeaway en Prosus in belangstelling op rustig Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verkoopt zijn belang in iFood aan Prosus voor 1,5 miljard euro. Bij goede prestaties van iFood kan de overnamesom oplopen tot 1,8 miljard euro. Just Eat Takeaway herhaalde tevens actief te blijven werken aan een volledige of gedeeltelijke verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub.

Daarnaast houden beleggers de aanhoudende stijging van de gasprijs, die een nieuw slotrecord bereikte, in de gaten. Verder is het vrij rustig op het Damrak nu het cijferseizoen op zijn einde loopt. Voor fietsenfabrikant Accell is het de laatste handelsdag. Het bedrijf achter merken als Batavus en Sparta wordt door een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR overgenomen en van de beurs gehaald.

De prijs van een megawattuur gas kostte donderdag bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam 241 euro. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar. De prijs voor aardgas in Europa zit in de lift doordat Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling.

Olie

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een licht hoger begin van de laatste dag van de week. Ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine koersuitslagen te openen. De aandelenmarkten in Azië lieten vrijdag een gemengd beeld zien waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. De beurs in Shanghai daalde 0,1 procent en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,3 procent.

De Nikkei in Tokio ging een fractie lager het weekeinde in. Ook in Japan wordt het leven snel duurder en steeg de inflatie tot het hoogste niveau in zeven jaar. Met een stijging van de consumentenprijzen van 2,4 procent in juli is de Japanse inflatie wel veel lager dan bijvoorbeeld in Europa of de Verenigde Staten. In tegenstelling tot veel andere centrale banken in de wereld heeft de Bank of Japan de rente in het land dan ook niet verhoogd om de inflatie te bestrijden. De Japanse yen staat daardoor wel onder druk ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Geïmporteerde producten worden daardoor flink duurder voor Japanners.

De euro was 1,0078 dollar waard, tegen 1,0117 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 90,01 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent goedkoper, op 96,13 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Netflix daalt op Wall Street voorafgaand aan cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de kwartaalresultaten van de streamingdienst, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen. De verwachtingen zijn hooggespannen en kenners rekenen opnieuw op een flinke groei van het aantal nieuwe abonnees.

1 uur geleden
Bundesbank: geen krimp Duitse economie maar lichte groei

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie staat er toch iets beter voor dan verwacht. In plaats van de voorspelde krimp is volgens de Bundesbank in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een "lichte groei". De centrale bank waarschuwt wel dat een duurzaam herstel van de grootste economie van Europa nog lang niet zeker is.

2 uur geleden
ACM verplicht bedrijven stroomcapaciteit af te staan om congestie

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders kunnen grote bedrijven voortaan tegen een vergoeding verplichten een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Daardoor moet er meer ruimte ontstaan voor nieuwe aansluitingen. Dat is een van de maatregelen uit een "breed pakket" dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag heeft gepresenteerd om de problemen rond netcongestie tegen te gaan.

2 uur geleden
Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

3 uur geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

4 uur geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

4 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

4 uur geleden