Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en Prosus duwen AEX verder richting 800 punten

Just Eat Takeaway en Prosus duwen AEX verder richting 800 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam nadert de 800-puntengrens. De leidende graadmeter sloot woensdag met een winst van 0,3 procent op 790,00 punten geholpen door de koerswinsten van onder andere maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus. Tegenvallende industriecijfers uit China en de eurozone deden niet te veel af aan het positieve sentiment. Sterker, de cijfers zorgden voor speculatie over verdere steun van de centrale banken.

Naast de AEX-index sloot ook de MidKap in het groen. De index voor middelgrote fondsen won 0,1 procent tot 1109,25 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,2 procent na een sterker dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen in juli.

Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, toonde herstel na recente koersdruk en was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van bijna 7 procent. Ook Prosus (plus 3,7 procent) stond opnieuw in de kopgroep. De techinvesteerder won een dag eerder al dik 6 procent na een grote overname in India. Verfconcern AkzoNobel sloot de rij met een verlies van 2,2 procent.

Philips en ING

Philips zag in Amsterdam een eerdere winst van bijna 3 procent gedurende de dag grotendeels verdampen en sloot uiteindelijk met een winst van 0,8 procent. Het zorgtechnologieconcern is in de Verenigde Staten begonnen met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu. Philips riep eerder al de ademhalingsondersteunende apparaten terug omdat er schuim in zit dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Philips wil de terugroepactie binnen een jaar afronden. In totaal gaat het om 3 miljoen tot 4 miljoen apparaten.

ING sloot de sessie met een winst van 1,3 procent. De bank profiteerde van een positief rapport over Europese banken van de Bank of America. Verder stond de bank in de schijnwerpers vanwege een nieuwsbericht van het FD waarin wordt gesteld dat het doek valt voor betaaldienstverlener Payvision. ING telde voor dat onderdeel in 2018 nog dik 350 miljoen euro neer.

Pernod Ricard steeg bijna 4 procent in Parijs. De Franse drankengroep is naar eigen zeggen sterk hersteld van de coronacrisis dankzij de heropening van de horeca. De euro was 1,1845 dollar waard, tegen 1,1796 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 67,61 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper, op 70,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

7 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

8 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

8 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

8 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

11 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

11 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

13 uur geleden