Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en Prosus blinken uit in AEX-index

Just Eat Takeaway en Prosus blinken uit in AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus waren woensdag de grote winnaars in de AEX-index in Amsterdam. Beleggers waren nog altijd positief over de cijferupdate waar Just Eat Takeaway dinsdag mee kwam. Prosus maakte een deel van de verliezen van een dag eerder goed, geholpen door sterke resultaten van het Chinese techbedrijf Tencent.

Just Eat Takeaway won uiteindelijk 5,4 procent en was daarmee de sterkste stijger in de hoofdindex op Beursplein 5. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl dikte dinsdag al 2,5 procent aan dankzij beter dan verwachte resultaten. Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen in het tweede kwartaal bleven mensen massaal eten bestellen en bleef de omzet van het concern hard groeien.

Prosus profiteerde met een winst van 1,9 procent van de sterke resultaten Tencent, waar het een groot belang in heeft. De AEX-index bleef mede dankzij de plussen van Just Eat Takeaway en Prosus nipt in het groen en sloot op 771,48 punten. Unilever stond onderaan de AEX met een verlies van 1,4 procent.

ING

Verder ging de aandacht uit naar ING (min 0,1 procent). De bank neemt na drie jaar afscheid van onlinemakelaar Makelaarsland. ING wilde met de overname zijn woningzoekende klanten meer diensten kunnen aanbieden. Na een evaluatie werd echter besloten dat de makelaar beter zelfstandig verder kan gaan.

De MidKap klom, geholpen door een winst van dik 6 procent van TKH, uiteindelijk met 0,7 procent tot 1102,10 punten. De technologiegroep zette zijn opmars voort na de publicatie van de cijfers op dinsdag, toen het aandeel een koerssprong van 9 procent realiseerde. Verschillende analisten oordeelden positiever over TKH.

BAM

Bij de kleinere fondsen was bouwer BAM (plus 4,3 procent) een opvallende stijger. De onderneming komt later deze week met cijfers. Ook branchegenoot Heijmans (min 0,8 procent) opent nog de boeken.

Fastned verloor bij de lokale fondsen meer dan 4 procent, na een voor de uitbater van snellaadstations nadelige uitspraak van de Raad van State. Die besliste dat tankstations langs snelwegen onder voorwaarden ook laadpalen voor elektrische auto's mogen plaatsen. Zij worden daardoor een directe concurrent voor Fastned.

De beurs in Frankfurt steeg 0,2 procent. Parijs en Londen daalden tot 0,6 procent. De euro was 1,1699 dollar waard, tegenover 1,1771 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 66,83 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 69,41 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Federal Reserve komt vermoedelijk met kleine renteverhoging

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting later op woensdag de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Dat zou de negende renteverhoging op rij zijn. Wel wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente wat minder agressief zal opvoeren dan eerder werd voorzien. Dat komt door de recente onrust in de bankensector. Die werd veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.

37 minuten geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

3 uur geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

4 uur geleden
IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.

5 uur geleden
Afgeprijsde sportkleding zet winst Nike onder druk

BEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.

5 uur geleden
Beurzen New York boeken winst na opluchting over bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.

6 uur geleden
TotalEnergies scherpt CO2-doelen aan, milieuorganisaties kritisch

PARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.

6 uur geleden