Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

Beleggers deden het verder rustig aan en waren vooral in afwachting van het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Bij een aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen in de VS zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 723,82 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 964,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,6 procent. Londen won een fractie.

Naast Just Eat Takeaway (min 4,7 procent) stonden techinvesteerder Prosus, verlichtingsbedrijf Signify, zorgtechnologieconcern Philips en chipmachinemaker ASML in de staartgroep, met verliezen van meer dan 1 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize, dat woensdag de boeken opent, daalde 0,6 procent. Shell, AkzoNobel en Wolters Kluwer waren de enige stijgers, met plussen tot 0,7 procent.

Heineken daalde 0,3 procent ondanks een positieve boodschap van concurrent Carlsberg. De Deense bierbrouwer verwacht dit jaar fors meer winst te maken dan waar het eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Carlsberg won 0,5 procent in Kopenhagen.

Airbus won 0,7 procent in Parijs. De Europese vliegtuigbouwer leverde in juli minder vliegtuigen af dan in juni vanwege productieproblemen door tekorten aan onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld.

In Frankfurt klom Munich Re 1 procent ondanks een flinke winstdaling in het tweede kwartaal. De Duitse herverzekeraar handhaafde wel de winstverwachting voor het hele jaar. Continental zakte ruim 1 procent na tegenvallende resultaten van de Duitse bandenfabrikant.

De euro was 1,0237 dollar waard, tegen 1,0211 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 90,08 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 96,08 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Musk probeerde korting te bedingen op koopprijs Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk heeft eerst geprobeerd een lagere prijs te bedingen voor Twitter voordat hij aangaf het socialemediabedrijf toch voor de prijs van zijn originele bod te willen kopen. Er liepen de afgelopen week gesprekken over een korting tot 30 procent, meldden Amerikaanse media op basis van ingewijden. Tot een akkoord kwamen Musk en Twitter echter niet.

24 minuten geleden
Grootste loonstijging in jaren, maar inflatie is veel hoger

DEN HAAG (ANP) - De cao-lonen in Nederland zijn afgelopen zomer het sterkst gestegen in jaren. Toch gingen werknemers erop achteruit want de prijzen gingen overal veel sterker omhoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het sinds de eerste cijfers hierover uit 1973 niet voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zover achterbleef bij de inflatie.

26 minuten geleden
Gemengd beeld op Aziatische beurzen, oliefondsen omhoog

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten donderdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio ging omhoog, maar de Hang Seng in Hongkong moest terrein prijsgeven. De oliefondsen stonden op winst, na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de olieprijzen te stutten.

40 minuten geleden
CBS: inflatie volgens eigen rekenmethode naar 14,5 procent

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis gestegen naar 14,5 procent, van 12 procent in augustus. De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie.

1 uur geleden
Fitch negatiever over Groot-Brittannië

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch heeft het Britse vooruitzicht (outlook) aangepast van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een afwaardering van de kredietwaardigheid kan komen. Vorige week nam kredietbeoordelaar S&P Global in een reactie op de belastingplannen van premier Liz Truss al een vergelijkbare beslissing.

1 uur geleden
NVM maakt duidelijk of gekte op woningmarkt al dan niet afneemt

UTRECHT (ANP) - Makelaarsvereniging NVM maakt later op donderdag nieuwe cijfers over de huizenprijzen bekend. Uit de cijfers over het derde kwartaal wordt dan ook duidelijk wat de impact is van de hoge inflatie, de gestegen hypotheekrente en een groeiend aanbod aan woningen.

2 uur geleden
CBS meldt inflatiecijfer volgens eigen rekenmethode

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt later op donderdag met cijfers over de inflatie op basis van de eigen rekenmethode. In het eigen cijfer van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

4 uur geleden