Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en DSM op kop op afwachtend Damrak

Just Eat Takeaway en DSM op kop op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en speciaalchemiebedrijf DSM waren vrijdag de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een kleine plus liet zien. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, profiteerde van een adviesverhoging door analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan en dikte 3 procent aan. DSM toonde herstel na de recente koersdaling en volgde met een winst van ruim 2 procent.

De stemming op de Europese beurzen bleef terughoudend in afwachting van het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de banenmarkt sterker dan verwacht afkoelt kan de centrale bank het kalmer aan gaan doen met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 732,17 punten. De MidKap won ook 0,1 procent, tot 957,35 punten. De beurs in Londen daalde 0,2 procent en Parijs verloor een fractie. De DAX in Frankfurt klom 0,3 procent, ondanks een sterker dan verwachte daling van de Duitse export in oktober.

Shell grootste daler

Olie- en gasconcern Shell was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 1,3 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een min van 1,1 procent.

In de MidKap klom Corbion 0,2 procent. Het speciaalchemiebedrijf won donderdag al dik 13 procent na een verhoging van de omzetverwachting voor de komende jaren. Arcadis steeg 0,5 procent, na afronding van de overname van DPS Group. Het advies- en ingenieursbureau kondigde in oktober al aan het Ierse bedrijf te kopen voor 232 miljoen euro. Industrieel toeleverancier Aalberts kreeg er 2 procent bij, dankzij een koopadvies door zakenbank Kempen & Co.

Credit Suisse

In Zürich won Credit Suisse 6,5 procent. Voorzitter Axel Lehmann van de geplaagde Zwitserse bank bevestigde tegen persbureau Bloomberg dat de bank zijn kostenbesparingsprogramma wil versnellen. Persbureau Reuters meldde eerder al dat Credit Suisse mogelijk nog meer banen gaat schrappen dan eerder gemeld.

De euro was 1,0528 dollar waard, tegen 1,0507 dollar een dag eerder. Op de oliemarkt werd uitgekeken naar het langverwachte akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Ook wordt gewacht op de vergadering van oliekartel OPEC, die zondag wordt gehouden. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 81,14 dollar en Brentolie werd een fractie duurder op 86,92 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

1 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

3 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

19 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

22 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

22 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

23 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

1 dag geleden