Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en DSM op kop op afwachtend Damrak

Just Eat Takeaway en DSM op kop op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en speciaalchemiebedrijf DSM waren vrijdag de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een kleine plus liet zien. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, profiteerde van een adviesverhoging door analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan en dikte 3 procent aan. DSM toonde herstel na de recente koersdaling en volgde met een winst van ruim 2 procent.

De stemming op de Europese beurzen bleef terughoudend in afwachting van het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de banenmarkt sterker dan verwacht afkoelt kan de centrale bank het kalmer aan gaan doen met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 732,17 punten. De MidKap won ook 0,1 procent, tot 957,35 punten. De beurs in Londen daalde 0,2 procent en Parijs verloor een fractie. De DAX in Frankfurt klom 0,3 procent, ondanks een sterker dan verwachte daling van de Duitse export in oktober.

Shell grootste daler

Olie- en gasconcern Shell was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 1,3 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een min van 1,1 procent.

In de MidKap klom Corbion 0,2 procent. Het speciaalchemiebedrijf won donderdag al dik 13 procent na een verhoging van de omzetverwachting voor de komende jaren. Arcadis steeg 0,5 procent, na afronding van de overname van DPS Group. Het advies- en ingenieursbureau kondigde in oktober al aan het Ierse bedrijf te kopen voor 232 miljoen euro. Industrieel toeleverancier Aalberts kreeg er 2 procent bij, dankzij een koopadvies door zakenbank Kempen & Co.

Credit Suisse

In Zürich won Credit Suisse 6,5 procent. Voorzitter Axel Lehmann van de geplaagde Zwitserse bank bevestigde tegen persbureau Bloomberg dat de bank zijn kostenbesparingsprogramma wil versnellen. Persbureau Reuters meldde eerder al dat Credit Suisse mogelijk nog meer banen gaat schrappen dan eerder gemeld.

De euro was 1,0528 dollar waard, tegen 1,0507 dollar een dag eerder. Op de oliemarkt werd uitgekeken naar het langverwachte akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Ook wordt gewacht op de vergadering van oliekartel OPEC, die zondag wordt gehouden. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 81,14 dollar en Brentolie werd een fractie duurder op 86,92 dollar per vat.

Meer uit Financieel

EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat een aantal rookaroma's verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.

1 uur geleden
Beleggers positief over gestegen bierverkoop Heineken

AMSTERDAM (ANP) - De kwartaalcijfers van Heineken zijn woensdag goed ontvangen aan het Damrak. De bierbrouwer heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een opsteker, want vorig jaar daalden de biervolumes nog. Het aandeel Heineken werd bijna 2 procent hoger gezet. Topman Dolf van den Brink sprak van een "bemoedigende start van 2024".

1 uur geleden
Fouquet officieel topman ASML, twee beeldbepalers vertrekken

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft een nieuwe topman, Christophe Fouquet. Het Veldhovense techbedrijf formaliseerde de benoeming van de Fransman als hoogste leidinggevende op de aandeelhoudersvergadering. Daarmee nam ASML ook afscheid van twee beeldbepalende leiders, Peter Wennink en technologisch topman Martin van den Brink. Onder hun leiding groeide ASML uit tot het waardevolste technologiebedrijf van Europa.

1 uur geleden
Aanvechter megabonus Musk wil niet dat zaak in Texas verdergaat

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De aandeelhouder van Tesla die met succes het beloningspakket van 56 miljard dollar van topman Elon Musk heeft aangevochten, laat opnieuw van zich horen. Hij vraagt de rechtbank in Delaware om een bevel dat Musk verbiedt de zaak opnieuw in Texas te procederen.

1 uur geleden
Rookworstmakers zoeken alternatieven bij verbod op rookaroma's

DEN HAAG (ANP) - Producenten van rookworsten en andere etenswaren moeten mogelijk op zoek naar andere manieren van produceren om de rooksmaak te houden. Lidstaten van de Europese Unie stemmen woensdag namelijk over een verbod op rookaroma's om gezondheidsrisico's die de aroma's zouden veroorzaken.

1 uur geleden
Tesla grote winnaar op Wall Street ondanks zwakke cijfers

NEW YORK (ANP) - Tesla was woensdag de grote winnaar op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug, waarin de omzet daalde en de nettowinst ruimschoots halveerde. Tesla kampt met een felle concurrentie in China. Ook staat de vraag naar elektrische auto's wereldwijd onder druk omdat veel overheden hun subsidieregelingen voor deze wagens afbouwen.

3 uur geleden
ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

VELDHOVEN (ANP) - ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Beleggersvereniging VEB vroeg of de chipmachinemaker voldoende ruimte heeft om in Noord-Brabant te groeien en of er een plan B is.

3 uur geleden