Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en chipbedrijven duwen AEX in het rood

Just Eat Takeaway en chipbedrijven duwen AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zakte donderdag weer in het rood door koersverliezen van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en de chipbedrijven ASMI en Besi. Beleggers lijken wat winst te nemen na het recente sterke herstel dat volgde op de afnemende zorgen over de economische impact van de Omikron-variant.

Ook wordt alvast uitgekeken naar het Amerikaanse inflatiecijfer, dat vrijdag op het programma staat. De inflatie speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve, die volgende week zijn laatste rentevergadering van dit jaar houdt. Fed-voorzitter Jerome Powell zei vorige week nog dat de coronasteun mogelijk sneller moet worden afgebouwd doordat de hoge inflatie hardnekkiger blijkt te zijn dan eerder verwacht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 795,26 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 1038,35 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent. De CAC40-index in Parijs won 0,1 procent.

Thuisbezorgd

Just Eat Takeaway stond onderaan in de AEX met een verlies van 3,9 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl was een dag eerder nog de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. De chipbedrijven ASMI en Besi, die eerder deze week nog flink opveerden, volgden met minnen van rond 2 procent. Bierbrouwer Heineken ging aan kop met een plus van 1,1 procent.

Wolters Kluwer won 0,6 procent. De informatieleverancier heeft een bod ontvangen van 120 miljoen euro van Karnov Group voor de activiteiten op het gebied van juridische informatie in Frankrijk en Spanje.

Stern

Op de lokale markt maakte Stern een koerssprong van 22 procent. Het bedrijf voert onderhandelingen met Hedin Mobility over de verkoop van de kernactiviteiten van het autobedrijf. De totale waarde van de transactie bedraagt minimaal 103 miljoen euro. Als de deal lukt, wil Stern een buitengewoon dividend uitkeren van maximaal 14,75 euro per aandeel. De aandelen die Stern in verzekeraar Bovemij bezit maken geen deel uit van de transactie. Voor dat belang worden de strategische opties onderzocht.

Lucas Bols steeg 1,9 procent. De drankenproducent neemt Tequila Partida over van Shansby Trust en Edrington USA. De tequilamerken La Familia en Roble Fina van Tequila Partida worden voornamelijk in de VS en Mexico verkocht.

De euro was 1,1313 dollar waard, tegen 1,1329 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 72,14 dollar en Brentolie daalde 0,4 procent in prijs tot 75,49.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

3 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

4 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

4 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

4 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

7 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

7 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

9 uur geleden