Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en Besi aan kop in flink hogere AEX

Just Eat Takeaway en Besi aan kop in flink hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en chipbedrijf Besi gingen vrijdag aan kop in de AEX-index, die een stevige winst liet zien. Beleggers lijken erop te vertrouwen dat de centrale banken zullen slagen in hun missie om de inflatie te drukken. De ECB kwam donderdag met de grootste renteverhoging ooit en gaf daarbij aan de rente te blijven verhogen tot het inflatiedoel van 2 procent is gehaald. Ook de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell benadrukte door te gaan met renteverhogingen in de VS om de inflatie te bestrijden.

Daarnaast gaat de aandacht uit naar de spoedvergadering van de EU over de energiecrisis. De Europese energieministers bespreken daar onder meer de plannen om maximumprijzen op te leggen aan olie en gas uit Rusland. Rusland heeft al gewaarschuwd geen brandstoffen meer te verkopen aan landen die maximumprijzen voor Russische grondstoffen hanteren.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,5 procent op 684,46 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 936,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,4 procent. De Londense FTSE-index klom 1,4 procent. In het Verenigd Koninkrijk hebben drie grote vakbonden de geplande stakingen afgeblazen vanwege het overlijden van de Britse koningin Elizabeth.

Just Eat Takeaway

Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,8 procent. Ook de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML deden goede zaken en wonnen tot 3,4 procent. ING zette de opmars voort na de renteverhoging van de ECB en klom 2,9 procent. Verffabrikant AkzoNobel was de enige daler bij de hoofdfondsen met een min van 1,1 procent.

Staalmaker ArcelorMittal (plus 2,1 procent) profiteerde van een onverwachte daling van de inflatie in China. Die geeft de Chinese autoriteiten meer ruimte om de kwakkelende economie te ondersteunen waardoor de Chinese vraag naar grondstoffen zou kunnen toenemen. In de MidKap dikte roestvrijstaalproducent Aperam 3,7 procent aan.

Philips

Philips won 1,6 procent. Franse openbaar aanklagers hebben een vooronderzoek geopend naar het zorgtechnologieconcern vanwege de grote terugroepactie van zijn slaapapneuapparaten. MidKapper Galapagos daalde 0,9 procent. Het biotechnologiebedrijf werd door analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley van de kooplijst gehaald.

De euro was weer meer waard dan de dollar na de flinke renteverhoging en stond op 1,0081 dollar waard, tegen 0,9953 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 84,96 dollar per vat. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 90,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiƫle experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

1 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

3 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

3 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

5 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

6 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

7 uur geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

19 uur geleden