Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en Adyen onderaan in afwachtende AEX

Just Eat Takeaway en Adyen onderaan in afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag verder omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en betaalbedrijf Adyen. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Ook verwerkten de markten een toespraak van de Russische president Vladimir Poetin, waarin hij een gedeeltelijke militaire mobilisatie afkondigde.

De Amerikaanse centrale bank zal het rentetarief in de Verenigde Staten naar verwachting opnieuw verhogen met 0,75 procentpunt om de hoge inflatie te beteugelen. Er wordt echter ook gespeculeerd dat de Fed de rente misschien wel met een vol procentpunt zal verhogen. Beleggers vrezen dat de sterke renteverhogingen door de centrale banken een wereldwijde recessie zullen veroorzaken.

Poetin herhaalde daarnaast dat hij de Donbas, bestaande uit de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk, wil "bevrijden". Dankzij de gedeeltelijke militaire mobilisatie zullen volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe 300.000 reservisten worden opgeroepen, die kunnen worden ingezet in Oekraïne. De olieprijzen schoten omhoog na de toespraak van Poetin door de vrees voor een verheviging van de strijd in Oekraïne.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 659,47 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 894,58 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent. Londen won 0,2 procent.

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de hogere olieprijzen en ging op kop in de AEX met een winst van ruim 2 procent. Een vat Amerikaanse olie kostte 3 procent meer op 86,44 dollar. Brentolie werd 2,9 procent duurder op 93,20 dollar per vat. Naast Just Eat Takeaway (min 3 procent) en Adyen (min 2,4 procent) behoorden zorgtechnologieconcern Philips en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco tot de grootste dalers, met minnen van dik 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven daalde ForFarmers 0,4 procent. Het veevoerbedrijf liet weten dat topman Chris Deen vanwege gezondheidsredenen voor langere tijd afwezig zal zijn. De taken van Deen worden tijdelijk overgenomen door financieel directeur Roeland Tjebbes en operationeel directeur Pieter Wolleswinkel. ForFarmers kondigde tevens aan op 17 november een herziene strategie bekend te maken.

In Frankfurt kelderde Uniper 20 procent. De Duitse regering bevestigde het noodlijdende energiebedrijf te nationaliseren. Daarmee moet worden voorkomen dat de gassector in Duitsland grote schade oploopt vanwege de energiecrisis.

De euro was 0,9908 dollar waard, tegen 0,9986 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

23 minuten geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

1 uur geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

2 uur geleden
Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. "Shell brengt het klimaat om zeep", riepen ze. Enkele activisten probeerden het beveiligers ook moeilijker te maken door hun armen in elkaar te houden. Ongeveer een kwartier na de opening van de vergadering leek de actie voorbij, afgezien van een enkeling die om verdergaande maatregelen tegen CO2-uitstoot riep.

3 uur geleden
Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

3 uur geleden
Ether stijgt door hoop op komst beursfondsen van cryptomunt

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van cryptomunten gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Vooral ether, na bitcoin de grootste digitale munt ter wereld, is flink meer waard geworden. De koersstijging volgt op de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zal geven aan op de beurs verhandelde fondsen waarmee beleggers rechtstreeks in ether kunnen investeren.

3 uur geleden
Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank

HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.

3 uur geleden