Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat onderaan in nipt lagere AEX, ASR wint na cijfers

Just Eat onderaan in nipt lagere AEX, ASR wint na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was woensdag de grootste daler in de AEX-index, die een klein verlies liet zien. Verzekeraar ASR was daarentegen een opvallende winnaar op het Damrak. De onderneming kreeg met zijn handelsupdate de handen van beleggers op elkaar. ASR wist ondanks de tientallen miljoenen die het extra kwijt was aan stormschades de winst op peil te houden en werd 1,7 procent hoger gezet.

ASR heeft naar eigen zeggen een goed halfjaar achter de rug gezien de geopolitieke spanningen en de economische onzekerheid. Topman Jos Baeten waarschuwde wel dat de verzekeringspremies door de extreme weersomstandigheden tot wel een kwart kunnen stijgen.

De stemming op de Europese markten bleef verder terughoudend. Beleggers zijn vooral in afwachting van de toespraak die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell aan het einde van de week zal houden tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Daarbij wordt met name gelet of Powell iets zal zeggen over de omvang van de toekomstige renteverhogingen.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde kort na het middaguur 0,1 procent lager op 710,50 punten. De MidKap bleef vrijwel vlak op 940,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Betaalbedrijf Adyen was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,5 procent. Naast Just Eat Takeaway (min 2,7 procent) stonden vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en staalfabrikant ArcelorMittal onderaan, met minnen van rond de 2 procent. Chemieconcern DSM daalde 0,7 procent. Het bedrijf verlengde zijn samenwerkingsovereenkomst met branchegenoot Arxada.

Overname

Baggeraar Boskalis verloor 0,2 procent. Het bedrijf roept woensdag zijn aandeelhouders bij elkaar. Zij moeten al dan niet akkoord geven voor de overname door investeerder en grootaandeelhouder HAL. Boskalis gaf eerder aan het bod eigenlijk te laag maar niet onredelijk te vinden. Op Boskalis in zijn geheel wordt een prijskaartje geplakt van 4,2 miljard euro.

Bij de kleinere fondsen daalde Kendrion 0,6 procent. De producent van elektromagnetische componenten wist de omzet op te voeren ondanks dat marktomstandigheden niet bepaald voordelig waren. Zo werd de productie in China voor een periode van zes weken verstoord door de strenge coronamaatregelen in dat land. De winst viel evenwel fors lager uit.

De euro bleef hangen rond het laagste niveau in twintig jaar en noteerde op 0,9946 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 94,68 dollar en Brentolie werd ook 1 procent duurder, op 101,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

37 minuten geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

39 minuten geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

1 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

2 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

2 uur geleden
Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

3 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

4 uur geleden