Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat onderaan in AEX, Philips onder druk door terugroepactie

Just Eat onderaan in AEX, Philips onder druk door terugroepactie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag onder aanvoering van Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway (min 3,6 procent). Ook Philips behoorde tot de staartgroep vanwege nieuwe problemen bij zijn beademingsapparaten. Daarmee breidt de voor Philips slepende kwestie met losrakend schuim bij slaapapneu- en beademingsapparatuur zich nog verder uit. De nieuwe problemen zijn ontdekt bij de Trilogy-beademingsapparaten waarvan Philips het schuim al heeft vervangen.

De vrees voor extra coronabeperkingen in China, na de eerste sterfgevallen door het virus in het land in zes maanden, zorgde daarbij voor terughoudendheid. De AEX noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de min op 710,44 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 928,09 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,6 procent. Londen bleef vlak.

Philips verloor 1,5 procent. Volgens een woordvoerder van het zorgtechnologieconcern moeten er van de Trilogy-beademingsapparaten ongeveer 170.000 worden vervangen. De zaak rond de apparaten speelt al meer dan een jaar en zadelden het bedrijf al op met een kostenpost van honderden miljoenen euro's. Of de nieuwe problemen nog extra kosten met zich meebrengen kon de woordvoerder niet zeggen.

Chipbedrijven

Naast Just Eat en Philips stonden ook de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML onderaan in de AEX, met minnen tot 2,2 procent. Levensmiddelenconcern Unilever, dataleverancier RELX en telecomconcern KPN gingen aan kop, met plussen tot 1,5 procent.

In de MidKap sloot PostNL (min 2,3 procent) de rij. De post- en pakketbezorger probeert via een kort geding een staking, georganiseerd door vakbond FNV, te voorkomen. Het gaat om een actie die dinsdag in Zuidoost-Nederland zou gaan plaatsvinden. Vopak ging aan kop met een winst van 1,7 procent. Het tankopslagbedrijf gaat samen met de Maleisische oliemaatschappij Petronas onderzoek doen naar opvang, transport en opslag van CO2 in de regio Zuidoost-Azië.

Hoofd

In Frankfurt klom Commerzbank dik 1 procent. Het voormalige hoofd van de Duitse centrale bank Jens Weidmann is voorgedragen als president-commissaris van Commerzbank, een van de grootste commerciële banken in Duitsland. De Britse bank Virgin Money dikte bijna 14 procent aan in Londen, dankzij beter dan verwachte jaarcijfers en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma.

De euro was 1,0236 dollar waard, tegen 1,0347 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 79,70 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 86,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

43 minuten geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

2 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

20 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden