Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jury buigt zich over schuldvraag in proces George Floyd

Jury buigt zich over schuldvraag in proces George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/RTR/AFP) - In het proces rond de spraakmakende dood van de zwarte Amerikaan George Floyd is de jury aan de beurt. De juryleden hebben zich afgezonderd om zich te buigen over de vraag of de witte ex-agent Derek Chauvin schuldig is aan het overlijden van Floyd tijdens diens arrestatie vorig jaar in Minneapolis.

Het is nog onduidelijk wanneer de jury van twaalf burgers tot een besluit komt over de drie aanklachten tegen de 45-jarige Chauvin. Bij een veroordeling kan de ontslagen agent een celstraf van tientallen jaren krijgen.

De openbaar aanklager verklaarde in zijn slotpleidooi dat Floyd "met zijn allerlaatste adem om hulp vroeg" en dat hij voor niemand een bedreiging vormde. "George Floyd smeekte totdat hij niets meer kon zeggen", zei hij tegen de jury. "Het enige dat nodig was, was een beetje compassie. Dat werd die dag niet getoond."

De advocaat van Chauvin kwam maandag als laatste aan het woord en vroeg om vrijspraak. Hij omschreef zijn cliënt als een "redelijke politieagent" toen hij te maken kreeg met een "grote" man als Floyd, die niet meewerkte aan zijn arrestatie toen Chauvin als back-up ter plaatse kwam.

Chauvin, die negentien jaar agent was, maakte geen gebruik van zijn recht om in de rechtbank een verklaring af te leggen. In de rechtbank van Minneapolis kwamen de afgelopen weken meer dan veertig getuigen aan het woord. Er werden onder meer tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de doodsoorzaak van Floyd. De aanklagers zeiden dat Chauvin te ver ging bij de aanhouding, terwijl de verdediging wees naar de hartklachten en het drugsgebruik van de arrestant. Ook werden de uitlaatgassen van een auto die bij Floyd stond erbij gehaald.

Floyd werd opgepakt omdat hij in een supermarkt met een vals bankbiljet van 20 dollar sigaretten zou hebben betaald. Chauvin drukte tijdens de aanhouding ruim 9 minuten zijn knie op de nek van Floyd. De beelden waarop de 46-jarige in handboeien op de grond in bedwang wordt gehouden en meermaals zegt niet te kunnen ademen, gingen de wereld over.

Zijn dood leidde tot grote onrust in en buiten de Verenigde Staten. Floyd werd het gezicht van de zogenoemde Black Lives Matter-protesten tegen racisme, net als andere zwarte Amerikanen die door politiegeweld stierven. In meerdere Amerikaanse steden eindigden protesten meermaals in plunderingen en rellen. Om dergelijke gebeurtenissen rondom het Floyd-proces te voorkomen, zijn in Minneapolis duizenden extra militairen en leden van andere veiligheidsdiensten gestationeerd.

Meer uit Buitenland

EU wil meer concrete stappen Israël zien, geen extra maatregelen

BRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.

4 uur geleden
Europese Commissie wil hoger en flexibeler EU-budget

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.

6 uur geleden
Europese landen willen wapens voor Oekraïne kopen van VS

BRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.

6 uur geleden
Doden door nieuwe gevechten in Suwayda

SUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.

7 uur geleden
Oekraïense premier Sjmyhal biedt ontslag aan

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.

7 uur geleden
VK haalde in het geheim duizenden Afghanen op na datalek

LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.

8 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: medewerkers opzettelijk gedood in Tigray

MADRID (ANP) - Artsen zonder Grenzen (AzG) concludeert na eigen onderzoek dat drie medewerkers vier jaar geleden opzettelijk zijn gedood in de Ethiopische regio Tigray, waar toen een burgeroorlog woedde. De hulpverleners werden volgens de organisatie gedood terwijl ze in een duidelijk gemarkeerd AzG-voertuig onderweg waren naar gewonde patiënten.

8 uur geleden