Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jury acht Amerikaanse tiener Rittenhouse onschuldig

Jury acht Amerikaanse tiener Rittenhouse onschuldig

KENOSHA (ANP/RTR) - Een jury in de Amerikaanse staat Wisconsin acht de Amerikaanse tiener Kyle Rittenhouse niet schuldig aan het doodschieten van twee betogers vorig jaar augustus in de stad Kenosha met een semiautomatisch geweer en het verwonden van een ander. Dat gebeurde tijdens protesten tegen racisme, die uitliepen op ernstige ongeregeldheden met plundering en brandstichting. De inmiddels 18-jarige jongen hield bij de rechter vol dat hij handelde uit zelfverdediging.

De twaalfkoppige jury beoordeelde zijn verklaring deze week als geloofwaardig en ontsloeg hem na lange beraadslagingen van rechtsvervolging. Rittenhouse, zelf niet wonend in Kenosha maar gekomen om plunderingen te helpen voorkomen, was tweevoudige moord, poging tot moord en het roekeloos in gevaar brengen van de openbare veiligheid ten laste gelegd. Hij verklaarde te hebben geschoten omdat hij zich bedreigd voelde door de aanvallers. Een van hen kwam onverwachts achter een auto vandaan en zou hem met de dood hebben bedreigd.

Zijn proces kreeg grote aandacht in de gepolariseerde VS, met grote tegenstellingen over onder meer het recht wapens te dragen en over de toenemende discriminatie van zwarte Amerikanen. De angst is groot dat de vrijspraak van Rittenhouse leidt tot nieuwe protesten en rellen. Die begonnen vorig jaar in Kenosha nadat een witte agent de zwarte Jacob Blake meerdere keren in de rug had geschoten en vrijuit ging. Ook elders in de VS was sprake van vergelijkbaar zwaar politiegeweld.

Geen winnaars

Een woordvoerder van de familie Rittenhouse reageerde ingetogen op de vrijspraak, die duidelijk geëmotioneerd werd aangehoord door de jeugdige aangeklaagde. "We zijn heel blij dat Kyle verder door het leven kan gaan als vrij en onschuldig man. Maar in deze hele toestand zijn geen winnaars, twee mensen zijn om het leven gekomen en dat deert ons allen".

De protestbeweging Black Voters Matter liet via Twitter weten "teleurgesteld maar niet verrast" te zijn door het vonnis. "Dit is geen gerechtigheid. Dit is geen verantwoordelijkheid. Hoe dan ook, dit is Amerika". President Joe Biden verklaarde de uitspraak te respecteren. "Ik sta achter de conclusie van de jury. Het jurysysteem werkt. Daar moeten we ons naar schikken".

Biden zei ook gesproken te hebben met de gouverneur van Wisconsin Tony Evers om hem steun aan te bieden en eventuele assistentie als die nodig is om de veiligheid op straat te garanderen. "Voor geweld en vernieling van andermans eigendommen is geen plaats in onze democratie".

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

1 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

4 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

6 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

6 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

7 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

7 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

8 uur geleden