Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jury acht Amerikaanse tiener Rittenhouse onschuldig

Jury acht Amerikaanse tiener Rittenhouse onschuldig

KENOSHA (ANP/RTR) - Een jury in de Amerikaanse staat Wisconsin acht de Amerikaanse tiener Kyle Rittenhouse niet schuldig aan het doodschieten van twee betogers vorig jaar augustus in de stad Kenosha met een semiautomatisch geweer en het verwonden van een ander. Dat gebeurde tijdens protesten tegen racisme, die uitliepen op ernstige ongeregeldheden met plundering en brandstichting. De inmiddels 18-jarige jongen hield bij de rechter vol dat hij handelde uit zelfverdediging.

De twaalfkoppige jury beoordeelde zijn verklaring deze week als geloofwaardig en ontsloeg hem na lange beraadslagingen van rechtsvervolging. Rittenhouse, zelf niet wonend in Kenosha maar gekomen om plunderingen te helpen voorkomen, was tweevoudige moord, poging tot moord en het roekeloos in gevaar brengen van de openbare veiligheid ten laste gelegd. Hij verklaarde te hebben geschoten omdat hij zich bedreigd voelde door de aanvallers. Een van hen kwam onverwachts achter een auto vandaan en zou hem met de dood hebben bedreigd.

Zijn proces kreeg grote aandacht in de gepolariseerde VS, met grote tegenstellingen over onder meer het recht wapens te dragen en over de toenemende discriminatie van zwarte Amerikanen. De angst is groot dat de vrijspraak van Rittenhouse leidt tot nieuwe protesten en rellen. Die begonnen vorig jaar in Kenosha nadat een witte agent de zwarte Jacob Blake meerdere keren in de rug had geschoten en vrijuit ging. Ook elders in de VS was sprake van vergelijkbaar zwaar politiegeweld.

Geen winnaars

Een woordvoerder van de familie Rittenhouse reageerde ingetogen op de vrijspraak, die duidelijk geëmotioneerd werd aangehoord door de jeugdige aangeklaagde. "We zijn heel blij dat Kyle verder door het leven kan gaan als vrij en onschuldig man. Maar in deze hele toestand zijn geen winnaars, twee mensen zijn om het leven gekomen en dat deert ons allen".

De protestbeweging Black Voters Matter liet via Twitter weten "teleurgesteld maar niet verrast" te zijn door het vonnis. "Dit is geen gerechtigheid. Dit is geen verantwoordelijkheid. Hoe dan ook, dit is Amerika". President Joe Biden verklaarde de uitspraak te respecteren. "Ik sta achter de conclusie van de jury. Het jurysysteem werkt. Daar moeten we ons naar schikken".

Biden zei ook gesproken te hebben met de gouverneur van Wisconsin Tony Evers om hem steun aan te bieden en eventuele assistentie als die nodig is om de veiligheid op straat te garanderen. "Voor geweld en vernieling van andermans eigendommen is geen plaats in onze democratie".

Meer uit Buitenland

UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

13 minuten geleden
Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft een jongere leerlingen met een mes aangevallen. Daarbij zijn volgens de Duitse politie "meerdere gewonden" gevallen. De dader is overmeesterd en aangehouden.

1 uur geleden
Italië mag van Albanees parlement twee asielkampen bouwen

TIRANA (ANP/RTR) - Het Albanese parlement heeft ingestemd met een migratiedeal met Italië. Dat land kan daardoor verdergaan met de bouw van twee aanmeldcentra. In die centra wordt gekeken of migranten in aanmerking komen om naar Italië te komen, of dat ze worden teruggestuurd.

1 uur geleden
Drie maanden voorwaardelijk voor Belgische youtuber Acid

BRUSSEL (ANP) - De populaire Vlaamse youtuber Acid krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 800 euro opgelegd omdat hij vorig jaar namen heeft bekendgemaakt van leden van de studentenvereniging die betrokken waren geweest bij een gewelddadige ontgroening. Aankomend studentenlid Sanda Dia overleed als gevolg van de ontberingen. De lage straffen die de daders vervolgens kregen, wekten grote verontwaardiging in België.

3 uur geleden
Roep om vertrek Britse parlementsvoorzitter om Gazadebat

LONDEN (ANP) - De positie van de Britse Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle staat onder druk na een chaotisch verlopen debat over een wapenstilstand in de Gazastrook. Britse media berichten dat tientallen parlementariërs het vertrouwen in de voorzitter hebben opgezegd. Het voormalige Labourlid zag zich genoodzaakt excuses aan te bieden.

3 uur geleden
Kara-Moerza roept Poetin-critici vanuit cel op niet te wanhopen

MOSKOU (ANP/AFP) - De bekende Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza roept Russen op om niet te wanhopen na de dood van Aleksej Navalny. Net als Navalny voor zijn dood zit Kara-Moerza een lange gevangenisstraf uit in Siberië. De criticus van Vladimir Poetin werd tot 25 jaar veroordeeld voor het "verspreiden van desinformatie".

3 uur geleden
Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich op een ongepaste manier heeft uitgelaten over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov heeft Biden zich gedragen als een "cowboy uit Hollywood".

3 uur geleden