
Jurist: Nederland riskeert serieuze boetes voor omgang met natuur
HEERLEN (ANP) - De manier waarop overheden in Nederland omgaan met de natuur kan leiden tot fikse boetes van de Europese Commissie, zo waarschuwt natuurrechtdeskundige Sander Kole van de Open Universiteit. De provincie Limburg wil kijken of het fokprogramma van de korenwolf nog wel "haalbaar en betaalbaar" is en Gelderland zoekt naar manieren om op te kunnen treden tegen de wolf. Volgens Kole verslechteren dit soort acties de toch al beschadigde reputatie van Nederland in Europa.
De korenwolf (wilde hamster) komt in Limburg voor. Om de bedreigde diersoort te beschermen voert de provincie een fokprogramma uit. De Limburgse gedeputeerde Léon Faassen (BBB) meldde onlangs in De Limburger dat hij daar kritisch naar wil kijken. "Het beschermen van natuur is voor ons een kerntaak" legt hij ook tegenover het ANP uit. Die taak uitvoeren kan alleen als er geld gaat naar "de juiste programma’s die ook in de toekomst haalbaar en betaalbaar zijn."
Maar stoppen met het fokprogramma omdat de kosten te hoog worden kan niet zomaar, aldus Kole. Nederland moet voldoen aan internationale afspraken voor soortenbescherming, de zogenoemde habitatrichtlijn. "Je kunt zo'n programma alleen op ecologische gronden stopzetten, dat wil zeggen: je moet kunnen aantonen dat je er alles aan gedaan hebt om de soort in Nederland te houden. Als je nu over geld begint en dan een verzoek tot stoppen doet, dat werkt niet."
Geen vaste bedragen
De kans dat de Europese Commissie zich hierin streng opstelt, acht Kole namelijk groot. Nederland kreeg eerder juist extra ruimte van de EU om problemen met stikstof en mest op te lossen. "Maar die problemen zijn niet opgelost. Omdat we het op die thema's laten afweten, hoef je niet op welwillendheid te rekenen rond de korenwolf en de wolf." Nederland is als lidstaat verantwoordelijk voor het naleven van de richtlijnen en moet provincies erop aanspreken als ze zich niet aan de regels houden. Ook kunnen natuurorganisaties en burgers naar de rechter stappen. Tegelijkertijd kan de Europese Commissie een lidstaat zelf wijzen op het risico van een boete door het gedrag van een provincie. Kole acht het waarschijnlijk dat Europa nu al scherp meekijkt naar wat er in onder meer Limburg en Gelderland gebeurt.
Te lichtzinnig omspringen met afspraken rond de korenwolf en de wolf kan Nederland volgens Kole een "serieuze boete" uit Europa opleveren. Daar gelden geen vaste bedragen voor. "De redenatie is: het bedrag moet hoog genoeg zijn om te zorgen dat een lidstaat zich aan de regels gaat houden."
Meer uit Binnenland
VUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De deelnemers aan de Rode Lijn-demonstratie zijn zondag even na 13.30 uur begonnen aan de protestmars van het Malieveld naar het Vredespaleis en terug. Een ANP-verslaggever schatte het aantal aanwezigen eerder op zo'n 70.000 mensen. Op dat moment stroomde er nog een flink aantal mensen toe vanaf het station Den Haag Centraal.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De hogere NAVO-norm waar Nederland zich aan wil houden, kan over tien jaar 20 tot 25 miljard euro gaan kosten. Dat zei demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) in het programma Buitenhof. Nu wordt de hogere norm van 5 procent van de economie geschat op 16 tot 19 miljard euro, maar volgens Heinen groeit de economie de komende jaren verder. Omdat de norm een percentage van de economie is, valt het bedrag dus hoger uit.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Den Haag stroomt het Malieveld vol voor het nieuwe protest tegen het kabinetsbeleid rond Israël. De betogers lopen zondagmiddag in rode kleding van het Malieveld naar het Vredespaleis en terug en trekken zo 'de rode lijn'. Er staan al vele duizenden mensen. De meesten zijn in het rood gekleed, ziet een ANP-verslaggever.
4 uur geleden