Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden

Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq heeft nog niet alle klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing of helpdeskfraude compensatie aangeboden. Dit zegt jurist Chizki Loonstein, die met advocaten namens tientallen gedupeerden mogelijk een rechtszaak tegen de onlinebank start. Bunq stelt dat alle bij de bank bekende slachtoffers van fraude wel een bericht hebben gehad.

Bunq meldde vrijdag alle klanten die de dupe zijn geworden van fraude te compenseren en dat zij gemiddeld 85 procent van het verloren geld terugkrijgen. Loonstein schat dat tien tot twintig klanten die zich bij de juristen hebben gemeld nog niets hebben gehoord van de bank. "Niet meer dan een handjevol" krijgt wel het volledige bedrag vergoed. Het gaat hierbij vooral om kleinere bedragen. Deze gedupeerden zouden nog geen geld hebben gekregen. De bank biedt de rest, volgens de jurist ruim honderd mensen, veel minder dan 85 procent van het verloren geld.

De onlinebank meldt volgens hem niet hoe wordt bepaald welk deel van de schade klanten vergoed krijgen. In totaal hebben mensen die zich bij de juristen hebben gemeld miljoenen euro's verloren, stelt hij. Dit bedrag kan oplopen en Loonstein hoort nog steeds nieuwe fraudegevallen.

Oplossing

Een aantal slachtoffers en de juristen willen volledige schadevergoedingen. De advocaten hebben bunq zaterdag gevraagd samen in gesprek te gaan voor een oplossing. Als die uitblijft, stappen de juristen volgens Loonstein binnenkort naar de rechter.

Dat gedupeerden gemiddeld veel minder dan 85 procent aangeboden hebben gekregen, klopt volgens een woordvoerder van bunq ook niet. "Het is onduidelijk waarop deze feitelijk onjuiste stelling is gebaseerd." Klanten, die "menen dat ze ten onrechte nog geen bericht hebben gehad", kunnen contact opnemen met bunq. Bunq meldt niet hoeveel slachtoffers het gaat vergoeden en wat het totale schadebedrag is. "Alle communicatie tussen bank en gebruikers is vertrouwelijk."

Richtlijnen

Bij het bepalen van de hoogte van de compensatie gebruikt bunq volgens de zegsman richtlijnen van branchevereniging NVB en geldt het principe 'schade volledig vergoeden tenzij'. Per geval zou de bank ook kijken naar "specifieke omstandigheden".

De onrust rond de jonge bank ontstond na berichtgeving door NOS en NRC eind mei. Opvallend veel klanten van bunq hadden door oplichterstrucs hun geld verloren. De gedupeerden zeiden moeilijk contact te kunnen krijgen met medewerkers van de bank en er was kritiek op het gebrek aan beveiligingsmaatregelen. Onlangs kondigde bunq extra maatregelen aan.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

42 minuten geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

1 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

2 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

2 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israƫlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

2 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

3 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

4 uur geleden