Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Juntaleider Myanmar wijst betogende ambtenaren op coronarisico's

Juntaleider Myanmar wijst betogende ambtenaren op coronarisico's

NAYPYITAW (ANP/RTR/AFP) - De juntaleider van Myanmar roept ambtenaren op aan het werk te gaan en zich niet te begeven in massabijeenkomsten waar ze een coronabesmetting kunnen oplopen. Overheidspersoneel is niet op het werk doordat ze worden lastiggevallen door "gewetenloze personen", verklaarde generaal Min Aung Hlaing tien dagen na de staatsgreep en op de zesde dag van straatprotesten tegen de machtsovername.

In de hoofdstad Naypyidaw en de grootste stad Yangon gingen opnieuw mensen de straat op, dreigende taal van het leger en hard politieoptreden trotserend. Onder anderen onderwijzers, treinpersoneel en artsen hebben betoogd voor herstel van de democratie en vrijlating van de gekozen leider Aung San Suu Kyi. "Ga niet naar kantoor", scandeerden demonstranten voor de centrale bank in Yangon in een nieuwe stakingsoproep.

Voor de ambassade van China in Yangon was een grote bijeenkomst waarbij Peking werd beschuldigd van steun aan het leger. Ook in delen van het land waar veel etnische minderheden leven wordt geprotesteerd tegen het militaire regime, waartegen de VS nieuwe sancties hebben aangekondigd.

Er zijn berichten over nieuwe arrestaties. Minstens zes leden van de afgezette regering en de ondervoorzitter van het parlement, bondgenoten van Suu Kyi, zouden zijn aangehouden. Het aantal mensen dat vastzit in verband met de staatsgreep ligt volgens de vereniging voor hulp aan politieke gevangenen (AAPP) boven de tweehonderd.

Meer uit Buitenland

Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

2 uur geleden
Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

4 uur geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

5 uur geleden
Rusland zet meer ICC-rechters op lijst van gezochten

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland wil meer rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arresteren. ICC-hoofd Piotr Hofmański uit Polen, Luz del Carmen Ibáñez Carranza uit Peru en Bertram Schmitt uit Duitsland zijn op de lijst van gezochten gezet, aldus Russische staatsmedia maandag.

6 uur geleden
Noord-Korea laat voor het eerst sinds 2020 buitenlanders toe

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea gaat voor het eerst sinds de coronapandemie in 2020 begon weer buitenlandse reizigers toelaten. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV worden de strikte inreisbeperkingen in verband met corona vanaf maandag afgebouwd. Bezoekers moeten bij aankomst nog twee dagen in quarantaine.

6 uur geleden
Turkse president ontmoet collega Azerbeidzjan in exclave

NACHITSJEVAN (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Turkse media in gesprek gegaan met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Alijev. Dat gesprek vindt plaats in een stuk Azerbeidzjan dat over land geen verbinding heeft met de rest van het land, de autonome republiek Nachitsjevan. Die ligt aan de rivier de Aras, ingeklemd tussen Iran en aan de oostkant Armenië. In het noordwesten heeft de exclave ook een korte grens langs de rivier met Turkije.

6 uur geleden
Oekraïne: commandant van Russische Zwarte Zee-vloot gedood

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne beweert de commandant van de Russische vloot op de Zwarte Zee te hebben gedood. De legerfunctionaris zou zijn gestorven bij een Oekraïense raketaanval vorige week op het hoofdkwartier van de vloot op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.

7 uur geleden