Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Juntaleider Myanmar: Aung San Suu Kyi in goede gezondheid

Juntaleider Myanmar: Aung San Suu Kyi in goede gezondheid

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De Myanmarese juntaleider Min Aung Hlaing zegt dat de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi thuis is en in goede gezondheid verkeert. Ook bevestigt hij dat ze over een paar dagen in de rechtbank terecht zal staan.

De juntaleider deed zijn uitspraken in zijn eerste interview sinds de staatsgreep van 1 februari. Suu Kyi is sindsdien niet meer in het openbaar gezien. Tot dusver heeft ze de zittingen in haar proces via een videoverbinding bijgewoond en beperkt contact gehad met haar advocaten. Ze zal maandag voor het eerst naar de rechtbank komen.

De politica wordt vervolgd voor onder meer het overtreden van de coronaregels tijdens haar verkiezingscampagne en het delen van staatsinformatie. Haar regering werd afgezet door het leger na onbewezen beschuldigingen van verkiezingsfraude. Haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), had in november een overweldigende meerderheid van de stemmen bemachtigd. Er wordt gedreigd de NLD te ontbinden.

Myanmar is na de coup in een crisis beland. Er zijn zeker 812 mensen gedood en 4000 arrestaties verricht, meldt een lokale mensenrechtenorganisatie. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen vanwege botsingen tussen het leger en gewapende etnische groeperingen. De democratisch gekozen volksvertegenwoordigers hebben zich een maand geleden verenigd in een schaduwregering. Volgens de junta zullen binnen twee jaar nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

Meer uit Buitenland

Vietnam heeft voormalige politieminister als nieuwe president

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het parlement van Vietnam heeft als verwacht To Lam, tot voor kort minister van Openbare Veiligheid, gekozen als president. Lam was vorige week door de Communistische Partij voorgedragen als nieuwe president.

1 uur geleden
Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

WASHINGTON (ANP) - Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

LONDEN (ANP) - De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.

8 uur geleden
Team van Trump verwijdert video over oprichting 'reich'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een video verwijderd van zijn socialemedia-account waarin wordt gerept over de oprichting van een 'reich' na de komende verkiezingen. Het campagneteam van zijn politieke rivaal Joe Biden spreekt schande van het filmpje, dat volgens een woordvoerster van Trump door een onoplettende medewerker online is gezet.

9 uur geleden
Israël draait maatregelen tegen persbureau AP terug

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Israël komt terug op maatregelen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). De autoriteiten maakten bekend dat afgepakte camera-apparatuur wordt teruggegeven.

10 uur geleden
Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens dicht bij Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische strijdkrachten zijn naar eigen zeggen "niet ver van Oekraïne" begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens. Eerder deze maand werd in Moskou aangekondigd dat die oefeningen worden gehouden als gevolg van westerse provocaties en bedreigingen.

14 uur geleden
Einde strafzaak Trump in zicht, ex-president getuigt zelf niet

NEW YORK (ANP) - De advocaten van Donald Trump hebben volgens Amerikaanse media hun bewijsvoering gestaakt in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Het bleef tot het laatste moment spannend of ze Trump zelf nog zouden oproepen als getuige, maar dat gebeurde niet. Dat betekent dat het einde van de strafzaak in New York nu in zicht is.

14 uur geleden