Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Juntaleider Myanmar: Aung San Suu Kyi in goede gezondheid

Juntaleider Myanmar: Aung San Suu Kyi in goede gezondheid

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De Myanmarese juntaleider Min Aung Hlaing zegt dat de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi thuis is en in goede gezondheid verkeert. Ook bevestigt hij dat ze over een paar dagen in de rechtbank terecht zal staan.

De juntaleider deed zijn uitspraken in zijn eerste interview sinds de staatsgreep van 1 februari. Suu Kyi is sindsdien niet meer in het openbaar gezien. Tot dusver heeft ze de zittingen in haar proces via een videoverbinding bijgewoond en beperkt contact gehad met haar advocaten. Ze zal maandag voor het eerst naar de rechtbank komen.

De politica wordt vervolgd voor onder meer het overtreden van de coronaregels tijdens haar verkiezingscampagne en het delen van staatsinformatie. Haar regering werd afgezet door het leger na onbewezen beschuldigingen van verkiezingsfraude. Haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), had in november een overweldigende meerderheid van de stemmen bemachtigd. Er wordt gedreigd de NLD te ontbinden.

Myanmar is na de coup in een crisis beland. Er zijn zeker 812 mensen gedood en 4000 arrestaties verricht, meldt een lokale mensenrechtenorganisatie. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen vanwege botsingen tussen het leger en gewapende etnische groeperingen. De democratisch gekozen volksvertegenwoordigers hebben zich een maand geleden verenigd in een schaduwregering. Volgens de junta zullen binnen twee jaar nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

Meer uit Buitenland

Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

2 uur geleden
Venetië zoekt 'idioot' die van gebouw in kanaal sprong

VENETIË (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zijn op zoek naar een man die donderdag in Venetië van een drie verdiepingen hoog gebouw in een kanaal is gesprongen, meldt CNN. Burgemeester Luigi Brugnaro van de stad noemt hem een "idioot" en zegt op Twitter de man "een certificaat van domheid en veel schoppen" te willen geven voor de daad die viraal is gegaan op sociale media.

3 uur geleden
VS: geen aanwijzing dat Rusland kernwapens gaat inzetten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zien geen aanwijzing dat Rusland voorbereidingen treft voor het gebruik van kernwapens. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie nadat de Russische president Vladimir Poetin bekendmaakte nucleaire wapens in Belarus te stationeren.

4 uur geleden
Defensieminister Israël keert zich tegen juridische hervormingen

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant vindt dat de omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus de politicus in een televisietoespraak.

8 uur geleden
Meerdere zwaargewonden bij betoging tegen Frans waterreservoir

SAINTE-SOLINE (ANP) - Tijdens een demonstratie tegen de bouw van een enorm waterbassin bij het dorp Sainte-Soline in het zuidwesten van Frankrijk zijn zware gevechten uitgebroken tussen betogers en politie. Daarbij is een aantal mensen zwaargewond geraakt.

9 uur geleden
Rusland gaat tactische nucleaire wapens plaatsen in Belarus

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou gaat in Belarus tactische nucleaire wapens stationeren. Dat is de Russische president Vladimir Poetin overeengekomen met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De twee gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne.

9 uur geleden
IAEA-chef opnieuw naar bezette kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De baas van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) reist volgende week naar de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het wordt het tweede bezoek van directeur-generaal Rafael Mariano Grossi aan het nucleaire complex in het door Rusland bezette gebied.

10 uur geleden