Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Junta Myanmar verliest strijd over VN-missie in New York

Junta Myanmar verliest strijd over VN-missie in New York

NEW YORK (ANP/RTR/DPA) - De ambassadeur van Myanmar bij de Verenigde Naties blijft voorlopig in functie. De diplomaat Kyaw Moe Tun had zich tegen de militairen gekeerd die de macht hebben gegrepen in zijn thuisland. Die probeerden hem vervolgens te ontslaan wegens "hoogverraad".

Het ontslag van Kyaw Moe Tun had geleid tot verwarring over wie Myanmar vertegenwoordigt bij de VN in New York. Het nieuwe militaire regime wordt internationaal niet erkend. De VN-ambassadeur had de staatsgreep tijdens een emotionele speech veroordeeld en stak daarna drie vingers omhoog. Dat gebaar wordt gebruikt door betogers.

De junta reageerde woedend op die speech en gaf opdracht Kyaw Moe Tun te vervangen door zijn tweede man, maar die diende vervolgens zijn ontslag in. De VN-missie van Myanmar heeft nu laten weten dat Kyaw Moe Tun zijn land blijft vertegenwoordigen.

Lastige positie

De coup plaatst ook andere Myanmarese diplomaten in een lastige positie. De ambassade van Myanmar in Washington veroordeelde de dood van burgers die demonstreren tegen de coup. Zeker een diplomaat heeft ontslag genomen en meerdere collega's verklaarden op sociale media de betogers te steunen.

In Myanmar wordt al weken op grote schaal gedemonstreerd tegen de machtsgreep door het leger. Dat arresteerde op 1 februari regeringsleider Aung San Suu Kyi. De politie opende volgens getuigen vrijdag weer het vuur op burgers die demonstreerden in Mandalay, de tweede stad van het land. Zeker een persoon kwam om het leven.

Niet alle politiemensen steunen het harde optreden tegen betogers, dat tot dusver al tientallen levens heeft gekost. Zeker negentien agenten zijn naar buurland India gevlucht. Ze waren bang dat ze vervolgd zouden worden als ze weigerden bevelen op te volgen, zei een hoge Indiase politiefunctionaris.

Meer uit Buitenland

SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

2 uur geleden
Groep Democraten wil meer kandidaten voor presidentiële nominatie

WASHINGTON (ANP/AFP) - 24 voormalige Democratische congresleden dringen er bij president Joe Biden op aan om andere kandidaten te laten meedingen naar de presidentiële nominatie van de partij. In een vrijdag gepubliceerde open brief zeggen ze dat hun partijgenoot Biden daarmee "de natie waar hij van houdt het beste dient".

2 uur geleden
Biden tegen aanhangers in Michigan: we gaan winnen

DETROIT (ANP) - Tijdens een bijeenkomst vrijdag in de stad Detroit heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn aanhangers verzekerd dat hij Donald Trump gaat verslaan in de verkiezingen in november. Hij noemde de beoogde Republikeinse presidentskandidaat een "bedreiging voor de natie".

4 uur geleden
Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

7 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

8 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

10 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

11 uur geleden