Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Junta Myanmar verliest strijd over VN-missie in New York

Junta Myanmar verliest strijd over VN-missie in New York

NEW YORK (ANP/RTR/DPA) - De ambassadeur van Myanmar bij de Verenigde Naties blijft voorlopig in functie. De diplomaat Kyaw Moe Tun had zich tegen de militairen gekeerd die de macht hebben gegrepen in zijn thuisland. Die probeerden hem vervolgens te ontslaan wegens "hoogverraad".

Het ontslag van Kyaw Moe Tun had geleid tot verwarring over wie Myanmar vertegenwoordigt bij de VN in New York. Het nieuwe militaire regime wordt internationaal niet erkend. De VN-ambassadeur had de staatsgreep tijdens een emotionele speech veroordeeld en stak daarna drie vingers omhoog. Dat gebaar wordt gebruikt door betogers.

De junta reageerde woedend op die speech en gaf opdracht Kyaw Moe Tun te vervangen door zijn tweede man, maar die diende vervolgens zijn ontslag in. De VN-missie van Myanmar heeft nu laten weten dat Kyaw Moe Tun zijn land blijft vertegenwoordigen.

Lastige positie

De coup plaatst ook andere Myanmarese diplomaten in een lastige positie. De ambassade van Myanmar in Washington veroordeelde de dood van burgers die demonstreren tegen de coup. Zeker een diplomaat heeft ontslag genomen en meerdere collega's verklaarden op sociale media de betogers te steunen.

In Myanmar wordt al weken op grote schaal gedemonstreerd tegen de machtsgreep door het leger. Dat arresteerde op 1 februari regeringsleider Aung San Suu Kyi. De politie opende volgens getuigen vrijdag weer het vuur op burgers die demonstreerden in Mandalay, de tweede stad van het land. Zeker een persoon kwam om het leven.

Niet alle politiemensen steunen het harde optreden tegen betogers, dat tot dusver al tientallen levens heeft gekost. Zeker negentien agenten zijn naar buurland India gevlucht. Ze waren bang dat ze vervolgd zouden worden als ze weigerden bevelen op te volgen, zei een hoge Indiase politiefunctionaris.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson en Liz Truss keren zich tegen Sunaks Brexitplannen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premiers Boris Johnson en Liz Truss zullen woensdag in het Lagerhuis tegen de Brexitplannen van hun opvolger Rishi Sunak stemmen. Volgens Britse media is de nieuwe deal "onacceptabel" voor Johnson, die zelf de vorige overeenkomst met de Europese Unie onderhandelde.

42 minuten geleden
Zuid-Korea en VS vieren jubileum met militaire oefeningen in juni

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten houden in juni hun tot nu grootste gezamenlijke militaire oefeningen waarbij met scherp wordt geschoten, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De oefeningen maken deel uit van de viering van het 70-jarige bestaan van het bondgenootschap tussen de twee landen.

49 minuten geleden
Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

5 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

6 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

13 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

13 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

14 uur geleden