Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Junta Myanmar schrapt uitslag van parlementsverkiezingen

Junta Myanmar schrapt uitslag van parlementsverkiezingen

NAYPYIDAW (ANP/AFP) - De junta in Myanmar heeft de uitslag van de parlementsverkiezingen van vorig jaar geschrapt, omdat die stembusgang niet "vrij en eerlijk" zou zijn verlopen. De regering van Aung San Suu Ky werd begin dit jaar om diezelfde reden afgezet door het leger.

De verkiezingscommissie zegt dat uit onderzoek elf miljoen gevallen van fraude naar voren zijn gekomen. De leden van deze commissie zijn na de staatsgreep gekozen door de militaire machthebbers. Hun voorgangers verklaarden geen fraude te hebben geconstateerd.

De Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi won de verkiezingen van november. De partij bemachtigde meer zetels dan bij de verkiezingen in 2015, de eerste democratische verkiezingen in het Aziatische land sinds de jaren zestig. Dat was ten nadele van het leger, dat zijn macht hierdoor verder zag afnemen.

De junta verklaarde eerder binnen twee jaar nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het is echter volstrekt onduidelijk wanneer deze beloofde stembusgang plaatsvindt. Suu Kyi en andere belangrijke politici zitten sinds de machtsgreep van 1 februari vast en worden van verschillende strafbare feiten beschuldigd. Er is gedreigd de NLD te verbieden.

Meer uit Buitenland

Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

48 minuten geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

3 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

4 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

5 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

6 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

7 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

8 uur geleden