Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Juist oordeel hof dat ja-ja-sticker in Amsterdam toelaatbaar is'

'Juist oordeel hof dat ja-ja-sticker in Amsterdam toelaatbaar is'

AMSTERDAM (ANP) - Het oordeel van het gerechtshof, dat de gemeente Amsterdam rechtmatig handelde tegenover de verspreiders van ongeadresseerd reclamedrukwerk door de ja-ja-sticker in te voeren, kan in stand blijven. Dat advies gaf de advocaat-generaal vrijdag aan de Hoge Raad.

In september 2019 oordeelde het gerechtshof Amsterdam dat de ja-ja-sticker juridisch toelaatbaar is, waarop bedrijven uit de folderbranche in cassatie gingen bij de Hoge Raad. De advocaat-generaal is het eens met het hof, omdat voor het nieuwe systeem "een voldoende wettelijke grondslag bestaat en de regeling is niet in strijd met Europees recht of met algemene rechtsbeginselen".

Sinds 1 januari 2018 kunnen Amsterdammers de ja-ja-sticker op hun brievenbus plakken als ze reclamedrukwerk willen ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt geen ongeadresseerde reclame en huis-aan-huisbladen meer in de bus. De gemeente wil met de invoering papierafval voorkomen. Bedrijven uit de folderbranche vinden het nieuwe systeem 'onrechtmatig', omdat zij op minder adressen hun drukwerk kunnen verspreiden.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De Hoge Raad doet op 2 juli uitspraak.

Meer uit Binnenland

Nederland heeft nu negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

UTRECHT (ANP) - In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

2 minuten geleden
Alle klimaatactivisten van de A12 in Den Haag gehaald

DEN HAAG (ANP) - Alle klimaatactivisten die de A12 in Den Haag blokkeerden, zijn inmiddels door de politie van de weg gehaald. Voor de negentiende dag op rij demonstreerden aanhangers van Extinction Rebellion op de snelweg. Maar woensdag waren veel minder politieagenten aanwezig dan andere dagen. De klimaatactivisten konden daardoor doorlopen naar de tunnelbak, waar een groot deel van hen op de grond ging zitten of liggen.

7 minuten geleden
Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar

STAPHORST (ANP) - Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft besloten dat er dit jaar geen sinterklaasintocht komt. Vanwege de rellen vorig jaar is de intocht in Staphorst aangemerkt als hoogrisico-evenement, waarbij onder andere de politie en de veiligheidsregio moeten adviseren over de aanvraag en de organisatie. Hierdoor is er te weinig tijd om een veilige intocht te organiseren, meldt de gemeente.

30 minuten geleden
Flitsbezorging door jongeren onder 16 zeer binnenkort verboden

DEN HAAG (ANP) - "Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

36 minuten geleden
Halsema prijst Olaf om strijd tegen intolerantie en bekrompenheid

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft Erwin Olaf woensdag op zijn uitvaart geprezen om zijn "vastberadenheid om niet opzij te gaan voor intolerantie en bekrompenheid". Halsema sprak deze woorden in de Westerkerk in Amsterdam, waar de plechtigheid plaatsvond. Halsema herdacht Olaf, die vorige week op 64-jarige leeftijd overleed, aan de hand van zijn foto Joy die hij in de jaren 80 maakte.

41 minuten geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

50 minuten geleden
Harbers biedt nabestaanden slachtoffers zeilongelukken excuses aan

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) biedt de nabestaanden van twee slachtoffers van ongelukken op historische zeilschepen excuses aan. Vorig jaar overleed een 79-jarige man op het zeilschip de Wilhelmina, nadat een giek afbrak. Een paar maanden daarna stierf een 12-jarig meisje op het zeilschip Risico, eveneens door een afgebroken giek. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldde woensdag dat het toezicht op de zogeheten 'bruine vloot' van oude zeilschepen onvoldoende is.

51 minuten geleden