Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Judoka Van 't End worstelt met nieuwe regels vlak voor WK

Judoka Van 't End worstelt met nieuwe regels vlak voor WK

ARNHEM (ANP) - Judoka Noël van 't End is nagenoeg zeker van deelname aan zijn derde Olympische Spelen, maar de wereldkampioen van 2019 in de klasse tot 90 kilogram beleeft naar eigen zeggen wel een 'minder' jaar. Hij worstelt met nieuwe wedstrijdregels van de mondiale bond.

"De regels zijn veranderd en daar hou ik niet van. Ik ben al wat ouder, ik wil me niet aanpassen", zegt Van 't End in aanloop naar de WK in Abu Dhabi, die zondag beginnen. "Ik wil mijn tegenstander door de lucht laten vliegen, want dat is wat de mensen willen zien toch? Ik wil beetpakken, zoeken, kijken en dan toeslaan, maar door de nieuwe regels krijg ik daar de tijd niet voor. Elke poging tot een aanval is tegenwoordig al goed. Het gevolg is dat ik vaker tegen straffen voor passiviteit aanloop. Ik werk er hard aan om me er meer bewust van te worden, maar ik vind dat best lastig. Hopelijk kan ik het op de WK op de mat laten zien."

Het is alweer vijf jaar geleden dat Van 't End wereldkampioen werd. Hij heeft dat succes niet meer kunnen evenaren, maar die titel voelt absoluut niet als een last, zegt de judoka uit Driebergen. "Die titel draag ik altijd bij me. Als ik naar de mat loop en word aangekondigd als voormalig wereldkampioen, dan geeft me dat altijd weer een boost."

Olympische ranking

In Abu Dhabi wereldkampioen worden kan, zegt Van 't End. "Ik hoef niemand te vrezen en als ik een judoka tref die hetzelfde spelletje wil spelen, dan win ik 99 van de 100 keer. Maar als mijn tegenstander voor straffen gaat, dan wordt het lastiger voor mij", aldus de judoka, die overigens kritisch is op de toernooikalender. "Zo kort voor de Olympische Spelen een WK houden slaat nergens op. Het is zonder aanpassing van mijn trainingen niet mogelijk om op beide toernooien te kunnen pieken. De internationale federatie is duidelijk niet op de hand van de judoka's."

Van 't End staat hoog genoeg op olympische ranking voor Parijs, maar helemaal zeker is hij nog niet van deelname. In Abu Dhabi is het wel zaak punten te scoren. "Ik zou liever al helemaal zeker zijn van kwalificatie, zoals bij de Spelen van Rio en Tokio het geval was. Helaas ben ik dit keer nog niet helemaal veilig en dat is nieuw voor mij. Het klinkt gek, maar ik vond het best geinig dat ik nu eens moest nadenken over hoe dat nu zit met die punten. Het gaf me het inzicht dat ik er nog wel even aan moet trekken."

Meer uit Sport

Italianen heersen op halve marathon in Rome, bijrol Nederlanders

ROME (ANP) - Italiaanse atleten hebben op de EK atletiek in Rome de halve marathon gedomineerd. Yemaneberhan Crippa snelde naar het goud over een parcours langs tal van Romeinse trekpleisters en Pietro Riva rende naar het zilver in de wedstrijd die finishte in het Stadio Olimpico. De tijd van Crippa was 1.01.03, Riva kwam een seconde later over de finish. Het brons ging naar de Duitser Amanal Petros in 1.01.07.

1 uur geleden
Meerkampster Dokter straalt na puntenrecord en ticket voor Parijs

ROME (ANP) - Sofie Dokter liet een stralende lach zien na de zevenkamp op de EK atletiek in Rome. Ze behaalde de vijfde plaats in een topveld, scoorde een persoonlijk record van 6418 punten en verdiende een vrijwel zeker ticket voor de Olympische Spelen. "Ik durf pas over Parijs te praten als het zwart-op-wit staat, maar het ziet er goed uit", zei de 21-jarige Groningse.

2 uur geleden
Wielrenner Kuss slaat laatste rit Dauphiné over

THONES (ANP) - Wielrenner Sepp Kuss gaat zondag niet meer van start in de achtste en laatste etappe van het Critérium du Dauphiné. Zijn ploeg Visma - Lease a Bike meldt dat het beter is dat de Amerikaan enige rust neemt in aanloop naar de Tour de France.

3 uur geleden
Alcaraz en Zverev mikken op eerste Roland Garros-titel

PARIJS (ANP) - Tennissers Carlos Alcaraz en Alexander Zverev azen op hun eerste titel op Roland Garros. De nummers 3 en 4 van de wereld staan om 14.30 uur tegenover elkaar op het Court Philippe-Chatrier. Beiden staan voor het eerst in de finale in Parijs.

8 uur geleden
Visser mist EK-medaille in hordefinale met 'bizarre' tijden

ROME (ANP) - Atlete Nadine Visser kwam in haar derde EK-finale op de 100 meter horden als vijfde over de finish en niet in de buurt van een medaille. Terwijl haar 12,72 in het Stadio Olimpico van Rome haar beste tijd van dit jaar was. "Die tijden van de nummers 1, 2 en 3 zijn gewoon bizar. Dit had een olympische finale kunnen zijn", zei de 29-jarige Noord-Hollandse na haar race. "Er is een flinke stap vooruit gezet in het Europese hordelopen."

11 uur geleden
Van Klinken: zilver met kogel én discus na 46 jaar is onwerkelijk

ROME (ANP) - Jorinde van Klinken glunderde van geluk en trots na het behalen van de zilveren medaille bij het discuswerpen op de EK atletiek in Rome. Op vrijdag had ze ook al zilver veroverd bij het kogelstoten. Ze is de eerste atlete na de voormalige Oost-Duitse Margitta Dröse in 1978 die op een EK atletiek medailles heeft gewonnen met de kogel én de discus.

12 uur geleden
Sprinter Jacobs prolongeert voor eigen publiek titel op 100 meter

ROME (ANP) - Sprinter Marcell Jacobs heeft op de EK atletiek in Rome zijn titel geprolongeerd op de 100 meter. De Italiaan kwam voor eigen publiek tot een tijd van 10,02, zijn beste tijd van het seizoen.

12 uur geleden