Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Judoka Van Dijke: voor mij is het heel simpel, ik ga naar Tokio

Judoka Van Dijke: voor mij is het heel simpel, ik ga naar Tokio

LISSABON (ANP) - Sanne van Dijke heeft het de selectiecommissie van de judobond naar eigen zeggen makkelijk gemaakt door Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram te worden. Dat zei Van Dijke, met Kim Polling verwikkeld in een strijd om een olympisch ticket, na haar gewonnen EK-finale in Lissabon tegen de Française Margaux Pinot.

"Ik ging er zelfverzekerd in en zo ben ik er ook uitgekomen. In mijn schreeuw na afloop zat alles. Wat ik toen dacht? Ik ga naar Tokio", zei Van Dijke (25), die haar tweede Europese titel veroverde. "Ik heb in ieder geval gedaan wat ik kon doen. Nu is het aan de bond om te doen wat zij moeten doen."

De selectiecommissie van de judobond neemt uiterlijk eind april een besluit. "Het is een lang kwalificatietraject geweest. Dat ik zo eindig, laat denk ik zien dat ik de enige juiste keuze ben", aldus de kampioene. "Volgens mij is het vrij duidelijk en daarom ben ik nu heel relaxt. Het is 'out of my hands'. Ik kan achterover gaan zitten."

Geen 'max'

De zelfverzekerde Van Dijke hoopt over ruim drie maanden haar debuut te gaan maken op de Spelen van Tokio. "Op alle EK's en WK's tijdens de kwalificatie heb ik het beter gedaan dan Kim. Volgens mij is het simpel. Ook als je mijn lijn ziet; die is enorm stijgende. Bij mij zit er geen 'max' op."

Concurrente Polling, die in de halve finales verloor van Pinot, liet verstek gaan voor de strijd om brons. Ze liep tijdens het toernooi een elleboogblessure op. "Ik wilde geen risico nemen het het oog op de WK", zei Polling, viervoudig Europees kampioene. "Ik kreeg tijdens mijn tweede partij van de dag last van mijn linkerelleboog en voorafgaand aan de strijd om brons werd het op de hotelkamer erger. Ik verwacht niet dat het heel ernstig is, maar wilde het niet verergeren. Al wil ik de blessure niet opvoeren voor mijn verlies tegen Pinot."

Polling zei voorafgaand aan het toernooi dat ze ervan overtuigd is dat zij de tweestrijd wint, wat er ook zou gebeuren in Lissabon. Dat bleef haar standpunt na de opgave in Portugal. "Misschien is dat een soort van onzekerheid", counterde Van Dijke. "Maar als je objectief bent, dan is het duidelijk."

Van Dijke verloor de afgelopen twee jaar nog in EK-finales van Pinot. "Deze was voor mij", aldus de winnares. "Zij maakte een halve aanval, ik stapte er voor en ze ging vol op haar rug. Europees kampioen worden went nooit. Maar je weet ook dat je hier niet alleen om de Europese titel strijdt."

Meer uit Sport

Tennissers klagen over wekelijks wisselende balsoorten

BEIJING (ANP) - Tennissers klagen over de wekelijks wisselende balsoorten op de ATP Tour. Door op ieder toernooi met andere ballen te spelen, zou de kans op blessures toenemen. Ook de nummer 1 van de wereld, Carlos Alcaraz, deed dit weekend zijn zegje.

7 minuten geleden
Williams wint voor derde keer Brits Open snooker

CHELTENHAM (ANP) - Welshman Mark Williams heeft voor de derde keer het Brits Open snooker gewonnen. De drievoudig wereldkampioen was in Cheltenham in de eindstrijd met 10-7 te sterk voor Mark Selby, die één keer vaker de beste van de wereld was.

24 minuten geleden
Mountainbikester Pieterse stelt eindzege wereldbeker veilig

SNOWSHOE (ANP) - De Nederlandse mountainbikester Puck Pieterse heeft in het Amerikaanse Snowshoe de winst van de wereldbeker veiliggesteld. De 21-jarige Amersfoortse werd zesde en dat was genoeg voor de eindzege.

10 uur geleden
Nederlandse turnsters vierde na eerste kwalificatiedag bij WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen na drie van de in totaal tien zogenoemde subdivisies voorlopig vierde in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen op de eerste kwalificatiedag tot 161,197 punten. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen. Maandag volgen er in Antwerpen nog zeven subdivisies.

10 uur geleden
Turnster Biles bij internationale comeback meteen weer sterk

ANTWERPEN (ANP) - Turnster Simone Biles heeft de Verenigde Staten bij de WK naar een voorlopige eerste plek in het landenklassement geleid. De 26-jarige Biles, die in Antwerpen haar internationale rentree maakte, is na twee van de in totaal tien subdivisies tevens de beste meerkampster (58,865).

12 uur geleden
Turnsters voorlopig tweede achter Italië en moeten nu afwachten

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen voorlopig tweede in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen in de eerste van in totaal tien zogenoemde subdivisies tot 161,197 punten. Daarmee moesten ze Italië (162,230) voor zich dulden. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen.

13 uur geleden
Shorttrackers zonder Knegt naar wereldbeker in Montreal

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse shorttrackers reizen zonder routinier Sjinkie Knegt naar de eerste wereldbekerwedstrijd die van 20 tot en met 22 oktober wordt verreden in het Canadese Montreal. De 34-jarige Fries is niet geselecteerd door de selectiecommissie van schaatsbond KNSB. Bij de shorttracksters hebben de 16-jarige Angel Daleman en de 19-jarige Diede van Oorschot een plek in het team gekregen.

14 uur geleden