Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Judoka Van Dijke: voor mij is het heel simpel, ik ga naar Tokio

Judoka Van Dijke: voor mij is het heel simpel, ik ga naar Tokio

LISSABON (ANP) - Sanne van Dijke heeft het de selectiecommissie van de judobond naar eigen zeggen makkelijk gemaakt door Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram te worden. Dat zei Van Dijke, met Kim Polling verwikkeld in een strijd om een olympisch ticket, na haar gewonnen EK-finale in Lissabon tegen de Française Margaux Pinot.

"Ik ging er zelfverzekerd in en zo ben ik er ook uitgekomen. In mijn schreeuw na afloop zat alles. Wat ik toen dacht? Ik ga naar Tokio", zei Van Dijke (25), die haar tweede Europese titel veroverde. "Ik heb in ieder geval gedaan wat ik kon doen. Nu is het aan de bond om te doen wat zij moeten doen."

De selectiecommissie van de judobond neemt uiterlijk eind april een besluit. "Het is een lang kwalificatietraject geweest. Dat ik zo eindig, laat denk ik zien dat ik de enige juiste keuze ben", aldus de kampioene. "Volgens mij is het vrij duidelijk en daarom ben ik nu heel relaxt. Het is 'out of my hands'. Ik kan achterover gaan zitten."

Geen 'max'

De zelfverzekerde Van Dijke hoopt over ruim drie maanden haar debuut te gaan maken op de Spelen van Tokio. "Op alle EK's en WK's tijdens de kwalificatie heb ik het beter gedaan dan Kim. Volgens mij is het simpel. Ook als je mijn lijn ziet; die is enorm stijgende. Bij mij zit er geen 'max' op."

Concurrente Polling, die in de halve finales verloor van Pinot, liet verstek gaan voor de strijd om brons. Ze liep tijdens het toernooi een elleboogblessure op. "Ik wilde geen risico nemen het het oog op de WK", zei Polling, viervoudig Europees kampioene. "Ik kreeg tijdens mijn tweede partij van de dag last van mijn linkerelleboog en voorafgaand aan de strijd om brons werd het op de hotelkamer erger. Ik verwacht niet dat het heel ernstig is, maar wilde het niet verergeren. Al wil ik de blessure niet opvoeren voor mijn verlies tegen Pinot."

Polling zei voorafgaand aan het toernooi dat ze ervan overtuigd is dat zij de tweestrijd wint, wat er ook zou gebeuren in Lissabon. Dat bleef haar standpunt na de opgave in Portugal. "Misschien is dat een soort van onzekerheid", counterde Van Dijke. "Maar als je objectief bent, dan is het duidelijk."

Van Dijke verloor de afgelopen twee jaar nog in EK-finales van Pinot. "Deze was voor mij", aldus de winnares. "Zij maakte een halve aanval, ik stapte er voor en ze ging vol op haar rug. Europees kampioen worden went nooit. Maar je weet ook dat je hier niet alleen om de Europese titel strijdt."

Meer uit Sport

Van Gerwen strandt in halve finale Premier League in Liverpool

LIVERPOOL (ANL) - Darter Michael van Gerwen is in de dertiende ronde van de Premier League gestrand in de halve finales. De 35-jarige Brabander verloor op zijn verjaardag in Liverpool met 6-2 van Rob Cross.

1 uur geleden
Formule E-auto trekt in 2025 sneller op dan Formule 1-wagen

MONACO (ANP) - De elektrische sportwagen die in 2025 in de Formule E zal rijden, trekt sneller op dan een Formule 1-auto. De Gen3 Evo-auto gaat in 1,86 seconde van 0 naar 100 kilometer per uur en dat is 30 procent sneller dan de huidige Formule 1-auto, meldde Formule E-baas Jeff Dodds.

3 uur geleden
Atlete Bol loopt vlak voor Spelen in Diamond League Londen

LONDEN (ANP) - Atlete Femke Bol loopt op 20 juli, zes dagen voor aanvang van de Olympische Spelen in Parijs, een 400 meter horden op de meeting uit de Diamond League in Londen. De 24-jarige wereldkampioene liep vorig jaar in Londen haar Europees record van 51,45 seconden. De Amersfoortse is sinds augustus 2021 ongeslagen op de 400 meter horden in de Diamond League; ze won negentien races op rij.

4 uur geleden
Topontwerper Newey verlaat kampioensteam Red Bull

MILTON KEYNES (ANP/RTR) - Topontwerper Adrian Newey heeft besloten het Formule 1-team van Red Bull te verlaten. Dat meldden onder meer de BBC en diverse goed ingevoerde autosportmedia.

5 uur geleden
Nadal eenvoudig naar tweede ronde masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Rafael Nadal heeft de tweede ronde van het masterstoernooi van Madrid bereikt. De 37-jarige Spanjaard was in twee sets te sterk voor de Amerikaan Darwin Blanch: 6-1 6-0.

5 uur geleden
Shorttrackster Schulting gaat langebaanschaatsen bij Jumbo

HEERENVEEN (ANP) - Shorttrackster Suzanne Schulting sluit aan bij schaatsploeg Jumbo. De meervoudig olympisch kampioene gaat het shorttracken combineren met langebaanschaatsen, meldt de ploeg van coach Jac Orie.

6 uur geleden
Tennisster Rus pijnlijk onderuit tegen Gauff in Madrid: 0-6 0-6

MADRID (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft in de tweede ronde van het graveltoernooi in Madrid een pijnlijke nederlaag geleden. De Nederlandse nummer 47 van de wereld was kansloos tegen de Amerikaanse Coco Gauff. Ze verloor in twee sets met de veelzeggende cijfers 6-0 6-0.

7 uur geleden