Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

JPMorgan hard omlaag op Wall Street na cijfers

JPMorgan hard omlaag op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse bank JPMorgan Chase is vrijdag bij aanvang van de beurshandel op Wall Street hard omlaaggegaan. De resultaten van het financiële fonds vielen duidelijk slecht. Ook Citigroup en Wells Fargo openden de boeken.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,9 procent lager op 35.773 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 4633 punten en techgraadmeter Nasdaq daalde 0,2 procent tot 14.777 punten. De Dow en de S&P 500 koersen af op het tweede weekverlies op rij. De Nasdaq stevent af op de derde verliesweek op rij.

JPMorgan Chase verloor bijna 6 procent. De bank zag de winst in het afgelopen kwartaal dalen. De grootste bank van de VS deed goede zaken met zijn investeringstak, maar de opbrengsten uit de handel in obligaties namen flink af. Ook was de bank meer geld kwijt aan personeelskosten.

Wells Fargo

De resultaten van Wells Fargo (plus 2,1 procent) vielen wel in de smaak bij beleggers. De bank zag de kwartaalwinst stijgen en wist de kosten terug te dringen. Citigroup zakte dik 2 procent na publicatie van de resultaten. De grote Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock, die ook met cijfers kwam, verloor 1,5 procent.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekendgemaakt dat de winkelverkopen in de Verenigde Staten in december lager uitvielen dan verwacht. Ook bleek dat de Amerikaanse importprijzen vorige maand tegen de verwachting in waren gedaald. Daarnaast nam de industriële productie in december licht af, waar juist op een lichte stijging werd gerekend.

Tesla won 0,2 procent. De maker van elektrische auto's stelt volgens persbureau Reuters het begin van de productie van zijn langverwachte Cybertruck uit naar het eerste kwartaal van 2023. Tesla zou eigenlijk van plan zijn geweest eind dit jaar met de productie van de elektrische pick-uptruck te beginnen.

Meta

Meta, het moederbedrijf van Facebook, verloor een fractie van zijn beurswaarde. Facebook krijgt in het Verenigd Koninkrijk te maken met een massaclaim die kan oplopen tot meer dan 2,8 miljard euro vanwege oneerlijke gebruikersvoorwaarden van het socialmediaplatform.

De euro was 1,1443 dollar waard, tegen 1,1468 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 82,88 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 85,36 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

2 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

9 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

12 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

14 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden