Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Journalisten grote Hongaarse nieuwssite massaal opgestapt

Journalisten grote Hongaarse nieuwssite massaal opgestapt

BOEDAPEST (ANP/AFP/RTR) - Tientallen journalisten van de grote Hongaarse nieuwssite Index.hu zijn opgestapt. Ze protesteren zo tegen het ontslag van hun hoofdredacteur Szabolcs Dull.

Index wordt gezien als de grootste media-organisatie in Hongarije die nog kritisch is over de regering van premier Viktor Orbán. Bondgenoten van Orbán hebben de afgelopen jaren veel onafhankelijke media gekocht. Een zakenman die de premier steunt, kocht zich eerder dit jaar ook in bij een tak van Index.

Op de redactie groeide de bezorgdheid over de onafhankelijkheid van het nieuwsmedium. Hoofdredacteur Dull verloor zijn baan nadat hij duidelijk had gemaakt zich daar ook grote zorgen over te maken. "Index is een machtig fort dat ze willen afbreken", zei hij volgens plaatselijke media in zijn afscheidsspeech.

Zestig journalisten weg

In totaal zou nu ongeveer twee derde van de nieuwsredactie opstappen. Het gaat om ongeveer zestig journalisten en drie leidinggevenden. Ze hadden geëist dat hun voormalige baas zijn baan zou terugkrijgen, maar het bedrijf weigerde dat.

De Hongaarse regering ontkent dat het probeert de pers te beïnvloeden. "Hoe kan de staat ingrijpen in de besluitvorming van media die in handen zijn van particulieren", zei minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó toen hij donderdag een vraag kreeg over het ontslag van Dull.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag "absurd" genoemd.

48 minuten geleden
Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

2 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

6 uur geleden
Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

8 uur geleden
EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.

9 uur geleden
Paus sluit onderzoek naar 'aanrandende' kardinaal uit

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft een formeel kerkelijk onderzoek naar een aanklacht tegen de Canadese kardinaal Marc Ouellet wegens aanranding uitgesloten. De paus verklaarde dat er onvoldoende basis is voor zo'n onderzoek, meldt het Vaticaan.

10 uur geleden
Zelenski ziet bezoek van Erdogan als krachtige steunbetuiging

LVIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een "krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land". Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.

10 uur geleden