Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Journalist Moeratov draagt Nobelprijs op aan krant en collega's

Journalist Moeratov draagt Nobelprijs op aan krant en collega's

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Russische journalist Dmitri Moeratov heeft de Nobelprijs voor de Vrede opgedragen aan de journalisten van zijn krant die de afgelopen twee decennia zijn omgekomen. "Ik kan hier de eer niet voor opeisen. Hij is van Novaja Gazeta", zei de hoofdredacteur van de krant volgens persbureau TASS.

Moeratov won de Vredesprijs samen met de Filipijnse Maria Ressa. Het Noorse Nobelcomité prees de journalisten voor hun inzet voor de vrijheid van meningsuiting. De voorzitter van het comité noemde Novaja Gazeta "de meest onafhankelijke krant van Rusland", met een kritische grondhouding tegenover de macht.

Zo publiceerde de krant na het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 een verontschuldiging op de voorpagina. In een groot lettertype stond in het Nederlands "Vergeef ons, Nederland", met de Russische vertaling in kleine letters daaronder. De voorpagina was verder ingenomen door een foto in een grijs kader van de rouwstoet die over de snelweg rijdt.

Niet zonder risico

Kritische berichtgeving is in Rusland niet zonder risico. Er zijn in het recente verleden meerdere journalisten gedood van Novaja Gazeta, onder wie Anna Politkovskaja. Die prominente onderzoeksjournaliste stond uitermate kritisch tegenover de regering van president Vladimir Poetin en is in 2006 doodgeschoten in haar appartementencomplex in Moskou.

Moeratov heeft de dood van Politkovskaja deze maand nog herdacht en zei dat de Nobelprijs is bedoeld voor degenen "die zijn gestorven terwijl ze het recht van mensen verdedigden op vrijheid van meningsuiting." Hij erkende eerder dit jaar in een interview met persbureau AFP dat werken voor zijn krant gevaarlijk kan zijn. "Maar we gaan nergens heen. We blijven wonen en werken in Rusland."

Getalenteerd en moedig

De Russische regering heeft Moeratov wel gefeliciteerd met het winnen van de Vredesprijs. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de journalist "getalenteerd" en "moedig".

Aan het winnen van de Vredesprijs is een bedrag verbonden van 10 miljoen Zweedse kroon, omgerekend ongeveer 987.000 euro. Moeratov en Ressa delen dat geld. De Russische journalist heeft al laten weten een deel van het bedrag te doneren aan een stichting voor kinderen met zeldzame aandoeningen.

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

6 minuten geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

36 minuten geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

4 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

5 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

8 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

8 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

9 uur geleden