Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Jos B. heeft zich in eigen voet geschoten'

'Jos B. heeft zich in eigen voet geschoten'

MAASTRICHT (ANP) - "Jos B. heeft zich maandag in eigen voet geschoten." Dat zei woordvoerder Peter R. de Vries van de familie van Nicky Verstappen na afloop van de eerste zittingsdag in het proces tegen de 57-jarige B. in de rechtbank in Maastricht.

"B. heeft geen geloofwaardige verklaring afgelegd", zei De Vries. "Hij kan op vragen geen antwoord geven. Zelfs op de meest simpele vervolgvragen blijft hij het antwoord schuldig."

De Vries reageerde met deze uitspraken op de videoverklaring van B. maandag. Daarin gaf hij toe het lichaam van Nicky weliswaar gevonden en aangeraakt te hebben, maar vervolgens snel weg te zijn gegaan zonder de politie te waarschuwen. B. zei na het vertonen van de video nogmaals dat hij Nicky niet vermoord, misbruikt of ontvoerd heeft. De Vries en de familie van Nicky geloven hem echter niet.

Zwijgrecht

Na de videoverklaring liet B. zich meermaals verleiden tot antwoorden op vervolgvragen door de rechtbank en Openbaar Ministerie. Totdat zijn raadsman Gerald Roethof de rechtbank om een schorsing vroeg. Hij wilde zijn cliënt spreken. Na die schorsing viel B. terug op zijn zwijgrecht. Een zwijgen waarin hij sinds zijn aanhouding in augustus 2018 volhard heeft.

Roethof zei na afloop dat zijn cliënt meer heeft verklaard dan hij had verwacht. "Als je graag praat, maar dingen verkeerd formuleert, kun je jezelf in de problemen brengen", lichtte Roethof toe. "Dat kan voor de cliënt uitlopen op een nachtmerrie. Het is mijn taak mijn cliënt daartegen te beschermen."

Tweede verklaring

Roethof sprak van een "beladen dag". Ook voor de familie, zei hij. "Op zo'n korte afstand van iemand zitten die je zoon heeft aangeraakt, dat is beladen."

Op 5 oktober komt B. mogelijk nog met een tweede verklaring, ook op video. "Daarin geeft B. een nadere duiding van zijn proceshouding en van de onzekerheden die bij hem gespeeld hebben", zei Roethof. "Ook praat hij dan over allerlei zaken die over hem gezegd en geroepen zijn."

Meer uit Binnenland

Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

21 minuten geleden
Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

3 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

5 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

6 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

8 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

9 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

10 uur geleden