Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jos B. beroept zich opnieuw op zijn zwijgrecht

Jos B. beroept zich opnieuw op zijn zwijgrecht

MAASTRICHT (ANP) - Jos B., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, beroept zich maandagmiddag opnieuw op zijn zwijgrecht. Na een uitgebreide mondelinge toelichting op zijn vooraf opgenomen verklaring op video, waarin de verdachte zei dat Nicky al overleden was toen hij hem vond, houdt hij opnieuw zijn kaken stijf op elkaar.

Op aandringen van zijn advocaat heeft B. de afgelopen twee jaar gebruikgemaakt van zijn zwijgrecht. Voorafgaand aan het middaggedeelte van de eerste zittingsdag in de rechtbank in Maastricht, heeft B. achter gesloten deuren overleg gevoerd met zijn advocaat Gerald Roethof. Na dat overleg beriep B. zich weer op zijn zwijgrecht. "Ik ga geen vragen meer beantwoorden", zei B. 's middags meermalen op vragen van de rechters, die uitgebreid citeren uit het onderzoek waarin de vermissing en de zoektocht naar Nicky in augustus 1998 staat beschreven, evenals de mogelijke doodsoorzaak.

Er zijn door deskundigen verschillende doodsoorzaken opgevoerd. Op de vraag van de rechtbank of hij weet hoe Nicky is overleden antwoordde B: "Dat weet ik niet. Ik heb eerder al gezegd dat ik niets te maken heb met de dood van Nicky."

Doodsoorzaken

In totaal zijn er acht doodsoorzaken geopperd. Deskundigen gaan er vanuit dat Nicky waarschijnlijk op dinsdag 11 augustus 1998 is overleden, een dag na zijn verdwijning van het zomerkamp op de Brunssummerheide. Ze hebben dat afgeleid uit de aanwezigheid van eitjes van bromvliegen in het lichaam. Het tijdstip is niet precies vast te stellen, omdat na het vinden van het lichaam geen onderzoek is gedaan naar temperatuur en lijkstijfheid om het sporenonderzoek niet in gevaar te brengen.

De bespreking van het dossier duurt maandag naar verwachting tot 17.00 uur. Ook dinsdag staat in het teken van het bespreken van de feiten. Dan houdt het Openbaar Ministerie een 3D-presentatie over het onderzoek naar de onderbroek van het slachtoffer, waarin onder meer DNA is aangetroffen van B.

Het OM heeft maandagmiddag kort gereageerd op de video van B. "De verklaring van de verdachte van vanochtend leidt bij ons niet tot nadere vragen of verzoeken om nader onderzoek te doen", reageerde de officier van justitie. Wel wil het OM nog foto's van de Brunssummerheide toevoegen aan het dossier die maandagochtend door B. zijn toegelicht.

Meer uit Binnenland

Vervolging van Roma en Sinti herdacht in Kamp Westerbork

WESTERBORK (ANP) - In het voormalige Kamp Westerbork wordt zondag de vervolging van Sinti en Roma door de nazi's herdacht.

39 minuten geleden
Confrontatie tussen groepen Eritreeërs in Amersfoort voorkomen

AMERSFOORT (ANP) - De politie heeft de gespannen situatie die zaterdagavond ontstond rond een Eritrees feest in Amersfoort in de kiem weten te smoren. Buiten aan de Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp stond een groep Eritreeërs die de confrontatie zocht met de tientallen mensen binnen. Volgens een woordvoerder van de politie wisten agenten de groepen uit elkaar te houden en was er rond 23.15 uur geen gevaar meer voor een confrontatie.

5 uur geleden
Optreden Nicki Minaj in Manchester vervalt na arrestatie Schiphol

MANCHESTER (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj treedt zaterdagavond niet op in de Engelse stad Manchester. Concertzaal Co-op Live laat dat weten. Eerder op de dag werd ze gearresteerd toen ze wilde vertrekken vanaf vliegveld Schiphol. In haar bagage zaten softdrugs. Kort voor 22.00 uur werd Minaj vrijgelaten na het betalen van een boete van 350 euro.

5 uur geleden
Confrontatie tussen groepen Eritreeërs dreigt in Amersfoort

AMERSFOORT (ANP) - In Amersfoort is zaterdagavond een gespannen situatie ontstaan rond een Eritrees feest. Buiten aan de Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp staat een groep Eritreeërs die de confrontatie zoekt met de tientallen mensen binnen. De politie vermoedt dat het om voor- en tegenstanders van het bewind in het Afrikaanse land gaat, maar weet niet welke groep aan welke kant staat.

5 uur geleden
Rapper Minaj vrijgelaten met geldboete voor uitvoeren softdrugs

SCHIPHOL (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj is vrijgelaten uit de marechausseekazerne op Schiphol. De artiest heeft na overleg met het Openbaar Ministerie een boete van 350 euro gekregen. Ze werd zaterdagmiddag gearresteerd omdat ze softdrugs wilde uitvoeren, "en dat is verboden", zegt een woordvoerder van de marechaussee.

6 uur geleden
Recordopbrengst bij marathon waar overleden Brink aan zou meedoen

ARNHEM (ANP) - De derde editie van de Mega Wandel Marathon, een loopevenement om geld in te zamelen voor kinderen met een handicap, heeft een recordbedrag van 200.080 euro opgeleverd. Het meeste sponsorgeld werd opgehaald door Rick Brink, de CDA-politicus uit Overijssel die op 11 mei op 38-jarige leeftijd overleed. Brink, de eerste officieuze minister van gehandicaptenzaken in Nederland, had een dag voor zijn overlijden via zijn kanalen op sociale media nog een oproep gedaan om geld te doneren.

9 uur geleden
Rapper Nicki Minaj op Schiphol vast om bezit softdrugs

SCHIPHOL (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj is zaterdagmiddag aangehouden op Schiphol-Oost voor het bezit van softdrugs. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt de aanhouding van "een Amerikaanse mevrouw" na berichtgeving van NU.nl. Ook de ster zelf maakt er melding van op X.

10 uur geleden