Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jos B.: Angst verhinderde me om eerder te verklaren

Jos B.: Angst verhinderde me om eerder te verklaren

MAASTRICHT (ANP) - Jos B., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, zegt dat angst en paniek hem hebben verhinderd om eerder een verklaring over zijn betrokkenheid te geven. B. heeft een zedenverleden. "Ik wilde er niet bij betrokken worden", vertelde B. maandag op de eerste zittingsdag in de rechtbank van Maastricht, op vragen van de rechters waarom hij geen alarm sloeg nadat hij het levenloze lichaam van de jongen op de Brunssummerheide had gevonden.

De rechters willen onder meer weten waarom B. zo lang met zijn geheim heeft rondgelopen. "Mij is duidelijk geworden bij mijn arrestatie, dat ik eigenlijk al veroordeeld was zonder een woord gezegd te hebben", zei B. daarover. De nu 57-jarige B. zegt dat angst ook de reden is dat hij tijdens een verhoor in 2001 niet heeft verteld dat hij bij het lichaam is geweest. "Ik heb een verleden. De politie heeft me ooit verteld: 'we gaan jou weer vinden als er wat gebeurt op dit gebied.'"

De verdachte verklaarde dat hij na de vondst van Nicky het lichaam op zijn rug heeft gedraaid, voordat hij de ademhaling wilde controleren. "Volgens mij lag hij deels op zijn buik en daarom heb ik hem omgedraaid. Ik heb geprobeerd Nicky netter neer te leggen, een been gestrekt. Ik heb zijn kleren gefatsoeneerd, een beetje rechtgetrokken. En blaadjes weggeveegd."

'Ieder klein dingetje kan me worden aangerekend'

B. beantwoordt niet alle vragen. Advocaat Gerald Roethof waarschuwt zijn cliënt dat hij niet zaken moet invullen als hij iets niet zeker weet. B. lijkt zich daarvan bewust. "Hoe graag ik ook zou willen helpen, ieder klein dingetje wat ik nu zeg gaat me aangerekend worden", zei B. Toch komt hij ook spontaan met details op de proppen. Zo weet hij nog dat hij zonder licht op de fiets naar de Brunssummerheide was gefietst, hij wilde die dag naar Duitsland fietsen. "Het was net licht. Ik heb het licht van de fiets niet aan gehad." De rechter noemde dit een opmerkelijk detail. "Herinnert u zich dat opeens? U heeft een goed geheugen", reageerde de rechter.

Advocaat Roethof blijft tijdens het bespreken van het dossier herhaaldelijk benadrukken dat zijn cliënt woorden als misschien en mogelijk gebruikt. B. weet onder meer niet hoe laat het was toen hij Nicky vond. "Daar zit een marge in, maar dan moet ik gokken." Roethof: "Gokken doen we niet, in het casino gok je."

De eerste zittingsdag van de meerdaagse strafzaak begon met een videoverklaring van B. Op de in zijn cel opgenomen video verklaart B. dat Nicky al overleden was toen hij hem aantrof en dat hij 22 jaar met dit geheim heeft rondgelopen. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd op de video.

Meer uit Binnenland

Uitermark (BZK): ga kabinetsleden aan basislijn rechtsstaat houden

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) is blij dat zij juist op het departement terechtkomt waar "goed bestuur het meeste vorm krijgt". Als bewindspersoon die ook over de democratische rechtsstaat gaat, noemt ze het belangrijk dat de kabinetsleden zich houden aan het coalitieakkoord, "maar ook aan de afspraken die gemaakt zijn over de rechtsstaat". De vier coalitiepartijen hebben hierover een basislijn vastgelegd.

7 minuten geleden
Dode door steekpartij op Amsterdamse Lindengracht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan is maandagavond een man overleden door een steekpartij, meldt de politie. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. Er is een 32-jarige verdachte aangehouden in een huis aan de Goudsbloemstraat.

2 uur geleden
Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren in Syrië of Irak is overleden tijdens hun deelname aan de jihadistische strijd, is gestegen naar 115. In de vorige rapportage eind 2023 ging de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog uit van 105 doden. Daarnaast meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief dat er 330 kinderen met een Nederlandse link in de strijdgebieden zijn of waren, via hun ouders. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige rapportage. Het aantal overleden kinderen blijft staan op 30.

3 uur geleden
Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding man in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandagavond een waarschuwingsschot gelost op de Laan van Hoornwijck in Den Haag om een man aan te kunnen houden. Agenten achtervolgden de man al enige tijd omdat hij in een 'verdachte' auto reed. Toen de politie de man klem probeerde te rijden, ramde de verdachte de politieauto. Toen het daarna niet meteen lukte om de man aan te houden, werd het waarschuwingsschot gelost.

3 uur geleden
Man (46) aangehouden in zaak dode vrouw Goirle

GOIRLE (ANP) - Een 46-jarige man uit Baarle-Hertog (België) is maandagavond aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij de dood van een vrouw uit Goirle, meldt de politie. De verdachte zit vast en mag geen contact hebben met de buitenwereld, behalve met zijn advocaat.

4 uur geleden
Westerwolde geeft COA vier weken voor oplossing opvang Ter Apel

SELLINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde geeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tot half juli de tijd om dagelijks minder dan 2000 mensen op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel te laten overnachten. Het COA zou daar vertrouwen in hebben, reden voor de gemeente waarbinnen het aanmeldcentrum ligt tot dan "vinger aan de pols te houden", bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. Mocht dat niet lukken, "ondernemen we alsnog gerechtelijke stappen".

5 uur geleden
Basisschool Oss dicht om bedreiging leerlingen groep 8

OSS (ANP) - Basisschool IKC Regenboog in het Brabantse Oss sluit dinsdag de deuren omdat leerlingen van groep 8 volgens de politie online zijn bedreigd. Er zijn meerdere aangiften gedaan, stelt de politie. De scholengemeenschap spreekt zelf van een "onrustige situatie". Een gemeentewoordvoerder wil niets over de situatie zeggen.

6 uur geleden