Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jort Kelder strijdt met Klöpping en Lubach tegen nepadvertenties

Jort Kelder strijdt met Klöpping en Lubach tegen nepadvertenties

AMSTERDAM (ANP) - Jort Kelder staat dinsdag samen met internetondernemer Alexander Klöpping en publicist Willem Middelkoop tegenover Google in de Amsterdamse rechtbank. De mannen hebben samen met cabaretier Arjen Lubach een bodemprocedure tegen het Amerikaanse techbedrijf aangespannen vanwege frauduleuze bitcoinadvertenties waarin gezichten van bekende Nederlanders werden misbruikt.

"We willen voorkomen dat Google in de toekomst rommeladvertenties doorlaat. Google dient alle nepadvertenties te filteren en daar hebben zij geen zin in", vat Kelder de rechtszaak samen. "Google heeft voor de rechtszaak een heel team ingevlogen. Als ze deze zaak verliezen, is dat de torpedo in hun verdienmodel. Dan maken ze echt water."

De bekende eisers nemen een aantal gedupeerden mee naar de rechter. "Mensen die hun geld kwijt zijn, zodat slachtoffers een gezicht krijgen. Hun schade moet gewoon vergoed worden en die schade loopt in de miljoenen. Ik vind gewoon dat een advertentiebedrijf die verantwoordelijkheid moet nemen."

De juridische strijd van Jort Kelder en Alexander Klöpping tegen Google begon al in 2019. Kelder: "We maakten samen een televisieprogramma. Ik lachte Alexander almaar uit dat zijn naam werd misbruikt. Daarna was ik aan de beurt. Op een of andere manier is mijn beeltenis het meest gebruikt: eindeloos veel. Ik kreeg van alle kanten tientallen voorbeelden toegestuurd." Kelder spreekt van reputatieschade. Hij dagvaardt Google om principiële redenen, zodat zijn naam niet langer wordt misbruikt. "In de zomer van 2019 werd ik op straat best vaak aangesproken en uitgescholden met opmerkingen als: 'Hee Kelder, lekker in de bitcointjes?'"

De advertenties lijken op redactionele inhoud. "De tragiek is, het is gewoon diefstal", vervolgt de presentator. "Slachtoffers die klikken op de nepadverenties belanden in een boilerroom met types van over de hele wereld die jou overhalen te beleggen. Ze blijven mensen stalken, totdat het laatste geld uit de argeloze belegger is geperst."

In 2020 trof John de Mol een schikking met Facebook over soortgelijke nepadvertenties. "Facebook is sindsdien beter in staat te filteren", zegt Kelder. "Bij Google is dat nog niet gelukt. Google zegt 80 procent van de 'bad ads' te filteren, maar de overige 20 procent die overblijft vormt een miljoenenomzet. De eis die wij gaan stellen is dat je niet langer anoniem op Google kan adverteren met een fake account."

Kelder heeft een soortgelijke zaak aangespannen tegen Twitter. Die dient vrijdag 18 maart in Amsterdam.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

3 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

6 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

7 uur geleden
D66 kiest Gerbrandy als lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.

7 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

7 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

9 uur geleden
Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

9 uur geleden