Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jort Kelder eist dat Twitter stopt met verspreiden bitcoinscam

Jort Kelder eist dat Twitter stopt met verspreiden bitcoinscam

AMSTERDAM (ANP) - Jort Kelder heeft vrijdag in de rechtbank in Amsterdam geëist dat Twitter stopt met het verspreiden van misleidende tweets die doorverwijzen naar malafide bitcoinaanbieders. Kelder verwijt het techbedrijf dat het gebruikers onvoldoende duidelijk maakt dat het om advertenties gaat.

Een week nadat Kelder met internetondernemer Alexander Klöpping, cabaretier Arjen Lubach en publicist Willem Middelkoop een rechtszaak voerde tegen Google stond hij vrijdag tegenover de advocaten van Twitter in de rechtbank. Beide zaken gaan over het verspreiden van bedrieglijke bitcoinadvertenties.

Op Twitter staan ze bekend als scamtweets of celebrityscam; berichten van anonieme twitteraars die nepnieuws verspreiden over bekende Nederlanders om mensen te interesseren voor malafide financiële producten.

Bedrieglijke accounts

Op Twitter regende het zulke nepberichten met Kelder in de hoofdrol. Bekende voorbeelden zijn tweets die lijken op nieuwsberichten waarbij een zinnetje als ‘De microfoon bleef aanstaan toen het live werd uitgezonden!’ potentiële slachtoffers moet verleiden te klikken op een link.

"Twitter heeft op grote schaal tweets van bedrieglijke accounts tegen betaling in de tijdlijn van gebruikers geplaatst", aldus Kelders advocaat. Kelder heeft geen toestemming gegeven voor het gebruik van zijn portret. Hij verwijt Twitter niet dat fake-accounts een tweet met zijn portret in hun tijdlijn plaatsen, maar houdt Twitter wél verantwoordelijk voor de verdere verspreiding van deze tweets tegen betaling. De spamberichten komen tegenwoordig weinig meer voor, erkent Kelder.

Technisch ondoenlijk

Twitter neemt uitgebreide maatregelen tegen de verspreiding van scamtweets, zeggen advocaten van het bedrijf. Ze noemden het "technisch ondoenlijk om bitcoinadvertenties volledig te verbannen". Dat komt onder meer omdat de berichten met nepnieuws moeilijk te herkennen zijn als bitcoinadvertenties. "Tot verdriet van Twitter glibberen er scamtweets doorheen."

Twitter vindt overigens dat Kelder met twee maten meet, omdat hijzelf als bekende Nederlander ook reclame maakt op het medium voor onder meer zijn eigen kledinglijn en een biermerk. Kelder verontwaardigd: "Er wordt nu een toon aangeslagen alsof ik de dader ben. Mijn naam wordt op allerlei mogelijke manieren misbruik om mensen financiële producten aan te smeren. Ik voer deze zaak niet voor mezelf, maar voor de brandweerman die wordt misleid."

De rechtbank doet op 18 mei uitspraak in de zaken tegen Google en Twitter.

Meer uit Binnenland

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

2 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

2 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

5 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

6 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

10 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

13 uur geleden