Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jort Kelder eist dat Twitter stopt met verspreiden bitcoinscam

Jort Kelder eist dat Twitter stopt met verspreiden bitcoinscam

AMSTERDAM (ANP) - Jort Kelder heeft vrijdag in de rechtbank in Amsterdam geëist dat Twitter stopt met het verspreiden van misleidende tweets die doorverwijzen naar malafide bitcoinaanbieders. Kelder verwijt het techbedrijf dat het gebruikers onvoldoende duidelijk maakt dat het om advertenties gaat.

Een week nadat Kelder met internetondernemer Alexander Klöpping, cabaretier Arjen Lubach en publicist Willem Middelkoop een rechtszaak voerde tegen Google stond hij vrijdag tegenover de advocaten van Twitter in de rechtbank. Beide zaken gaan over het verspreiden van bedrieglijke bitcoinadvertenties.

Op Twitter staan ze bekend als scamtweets of celebrityscam; berichten van anonieme twitteraars die nepnieuws verspreiden over bekende Nederlanders om mensen te interesseren voor malafide financiële producten.

Bedrieglijke accounts

Op Twitter regende het zulke nepberichten met Kelder in de hoofdrol. Bekende voorbeelden zijn tweets die lijken op nieuwsberichten waarbij een zinnetje als ‘De microfoon bleef aanstaan toen het live werd uitgezonden!’ potentiële slachtoffers moet verleiden te klikken op een link.

"Twitter heeft op grote schaal tweets van bedrieglijke accounts tegen betaling in de tijdlijn van gebruikers geplaatst", aldus Kelders advocaat. Kelder heeft geen toestemming gegeven voor het gebruik van zijn portret. Hij verwijt Twitter niet dat fake-accounts een tweet met zijn portret in hun tijdlijn plaatsen, maar houdt Twitter wél verantwoordelijk voor de verdere verspreiding van deze tweets tegen betaling. De spamberichten komen tegenwoordig weinig meer voor, erkent Kelder.

Technisch ondoenlijk

Twitter neemt uitgebreide maatregelen tegen de verspreiding van scamtweets, zeggen advocaten van het bedrijf. Ze noemden het "technisch ondoenlijk om bitcoinadvertenties volledig te verbannen". Dat komt onder meer omdat de berichten met nepnieuws moeilijk te herkennen zijn als bitcoinadvertenties. "Tot verdriet van Twitter glibberen er scamtweets doorheen."

Twitter vindt overigens dat Kelder met twee maten meet, omdat hijzelf als bekende Nederlander ook reclame maakt op het medium voor onder meer zijn eigen kledinglijn en een biermerk. Kelder verontwaardigd: "Er wordt nu een toon aangeslagen alsof ik de dader ben. Mijn naam wordt op allerlei mogelijke manieren misbruik om mensen financiële producten aan te smeren. Ik voer deze zaak niet voor mezelf, maar voor de brandweerman die wordt misleid."

De rechtbank doet op 18 mei uitspraak in de zaken tegen Google en Twitter.

Meer uit Binnenland

Met Pierre Bokma is Zomergastenlijstje van de VPRO compleet

HILVERSUM (ANP) - Met de bekendmaking van de zesde Zomergast, acteur Pierre Bokma, is het lijstje van gasten van het VPRO-interviewprogramma voor komende zomer bekend. Ook Kamerlid Eric van der Burg, fotograaf Sakir Khader, advocaat Liesbeth Zegveld, schrijver Sana Valiulina, en sinoloog en Chinacorrespondent Garrie van Pinxteren schuiven aan.

22 minuten geleden
Derde explosie in week tijd in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - In Den Bosch is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest bij een "Arabische" eetgelegenheid aan de Oude Engelenseweg, meldt de politie. Door de harde knal rond 04.45 uur sneuvelden meerdere ramen.

1 uur geleden
Treinverkeer rond Amersfoort vanaf zaterdag twee weken plat

AMERSFOORT (ANP) - Het treinverkeer rond Amersfoort ligt vanaf zaterdag ruim twee weken volledig stil. Spoorbeheerder ProRail vervangt 5 kilometer spoor en vernieuwt wissels, kabels en leidingen. NS en de regionale vervoerder Keolis zetten bussen in.

3 uur geleden
Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

14 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

14 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

14 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

14 uur geleden