
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival
HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.
De 26-jarige Joost Klein, beter bekend als Joost, kreeg bekendheid met zijn nummers Wachtmuziek, Ome Robert, Scandinavian Boy en Friesenjung. De zanger kon op sociale media op veel bijval voor zijn deelname rekenen: radiozender NPO 3FM startte zelfs een petitie om hem mee te laten doen. Tienduizenden mensen ondertekenden die. Joost speelde dit jaar onder meer op Lowlands en Pinkpop en in november had hij twee uitverkochte shows in de AFAS Live in Amsterdam. Met het nummer Friesenjung scoorde hij een nummer 1-hit in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.
Joost noemt zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival "een droom die uitkomt". "Vroeger keek ik samen met mijn ouders, aan de buis gekluisterd, elk jaar opnieuw. Het is een eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen en ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen. Joost Klein, Droom Groot!", reageert de zanger op de bekendmaking.
Feest en nostalgie
Twan van de Nieuwenhuijzen, voorzitter van de selectiecommissie, denkt dat het nummer van Joost "de grootste hitpotentie" heeft. "Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast."
De laatste vijf kanshebbers moesten hun inzending live zingen voor de commissie. Dat werd ingevoerd na het optreden van kandidaten Mia Nicolai en Dion Cooper dit jaar. Het duo had voor de shows niet eerder samen op het podium gestaan en zong tijdens de optredens vals. Het duo haalde de finale niet.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - 56 procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar kent de eigen rechten uit het Kinderrechtenverdrag niet. Dat blijkt uit een peiling onder ruim duizend jongeren van de State of Youth NL en het Kinderrechtencollectief.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - ProRail heeft de afgelopen twee jaar honderden dassensporen ontdekt langs het treinspoor, bevestigt een woordvoerder van de spoorwegbeheerder na berichtgeving van de NOS. Het gaat om onder meer uitwerpselen en graafsporen. In zo'n 10 procent van de gevallen gaat ProRail onderzoeken of er maatregelen nodig zijn bij het spoor.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich "grote zorgen" over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de zorg. Volgens de inspectie doen nog veel instellingen te weinig om dit gedrag te voorkomen en is actie nodig om de zorg veilig te houden.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederlanders rekenen meer dan ooit op de Europese Unie om hen te beschermen tegen wereldwijde crises en veiligheidsrisico's, zo blijkt uit de dinsdag verschenen Eurobarometer. Ruim acht op de tien Nederlanders (84 procent) vindt dat de rol van de EU hierbij belangrijker moet worden, net zoals de Finnen.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kennis- en expertisecentrum Rutgers heeft de extreem-conservatieve stichting Civitas Christiana gedagvaard om "de aanhoudende leugens en laster" die de stichting volgens Rutgers verspreidt over de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze jaarlijkse projectweek krijgen basisschoolleerlingen les over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. "We nemen deze juridische stappen, omdat we ouders en leerkrachten willen ondersteunen en desinformatie tegen willen gaan", aldus Rutgers.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Steeds minder kinderen overlijden voor hun vijfde verjaardag. Maar kinderfonds UNICEF vreest dat dit in de komende jaren verandert in een nieuwe toename, door bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Door bezuinigingen sluiten klinieken hun deuren, worden gezondheidswerkers ontslagen en worden levensreddende vaccinatieprogramma's stilgelegd. Elke bezuiniging nu betekent een verloren kinderleven morgen", stelt directeur Suzanne Laszlo van de Nederlandse tak van UNICEF.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle ministeries moeten een lijst maken met wat gemeenten moeten doen, wat de ambities daarin zijn en hoeveel geld ze daarvoor krijgen. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) adviseert het kabinet ook om beter zicht te houden op de gemeentelijke taken. Momenteel heeft het Rijk nog te weinig zicht op wat gemeenten namens de landelijke overheid uitvoeren.
8 uur geleden