Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jonker schrok in eerste helft van spel 'te gretig' Oranje

Jonker schrok in eerste helft van spel 'te gretig' Oranje

SYDNEY (ANP) - Bondscoach Andries Jonker zag in de eerste helft van de achtste finale op het WK tegen Zuid-Afrika een "verkrampt" Oranje. De trainer zegt dat hij de speelsters in de rust heeft kunnen "kalmeren", mede dankzij een tactische aanpassing, waarna zijn elftal uiteindelijk met 2-0 won. Jill Roord scoorde voor rust, Lineth Beerensteyn deed dat in de tweede helft.

Jonker weet het slordige spel van zijn ploeg in de eerste helft aan te veel "gretigheid". Volgens de coach speelde Oranje voor rust niet tegen Zuid-Afrika, maar vooral tegen zichzelf. "We maakten zelf heel veel fouten. Wij willen balbezit houden, maar als we de bal weggeven op onze helft komen we in de problemen. Dat is tegen elke tegenstander zo", zei Jonker tijdens zijn persconferentie.

Dat het zo zou gaan zag Jonker niet aankomen. "De training zaterdag ging namelijk uitstekend en was van een heel hoog niveau. Er waren toen maar twee kleine foutjes. Dat geeft dan vertrouwen. Maar in de wedstrijd kregen wij het niet voor elkaar." Het hielp volgens Jonker ook niet dat het publiek, 40.233 mensen, "volle bak" achter Zuid-Afrika stond.

Schorsing Van de Donk

"Het deel van mij dat gewoon wil winnen, is hartstikke blij. We hebben gewonnen. Maar het deel van mij dat mooi wil voetballen is niet tevreden over de eerste helft", zei Jonker. In de rust heeft de coach "een hele rij details opgesomd van dingen die we kunnen, maar die niet goed gingen" in de hoop dat dit Oranje terug in het zadel zou krijgen. "Het hielp dat Zuid-Afrika al twee keer gewisseld had, waardoor hun coach niet veel meer kon doen."

De bondscoach baalt van het ontbreken van de geschorste middenveldster Daniƫlle van de Donk vrijdag in de kwartfinale tegen Spanje. "Dat is het grootste verlies van vandaag. Het is heel vervelend, vooral voor haarzelf. Echt jammer." Jonker rekent erop dat Oranje de halve finale haalt, waarin Van de Donk dan weer haar opwachting zou kunnen maken. "Wij zijn hier gekomen met het idee dat we van iedereen kunnen winnen, dus ook van Spanje."

Van Domselaar

Voor keepster Daphne van Domselaar heeft Jonker niets dan lof. "Ik kan me geen interland herinneren waarin zij veel te doen heeft gehad. Dit was de allereerste keer dat ze zich heeft kunnen onderscheiden. Het is fijn dat ze haar talent kan tonen. Wij hebben een uitstekende keepster op doel staan."

Meer uit Voetbal

FC Utrecht huurt linksbuiten Cathline van Franse FC Lorient

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht heeft vleugelspeler Yoann Cathline aan de selectie toegevoegd. De club huurt de 22-jarige Franse linksbuiten komend seizoen van FC Lorient uit Frankrijk en heeft ook een optie tot koop genomen.

2 uur geleden
Vitesse komt 6 miljoen euro tekort voor sluitende begroting

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft een tekort van 6 miljoen euro voor een sluitende begroting. Dat is volgens algemeen directeur ad interim, Edwin Reijntjes, de reden dat de club uit Arnhem tot 31 juli uitstel heeft gekregen om een begroting in te dienen bij de beroepscommissie van de KNVB.

3 uur geleden
Ajax legt 18-jarige verdediger Janse langer vast

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft verdediger Dies Janse vastgelegd tot 30 juni 2028, met een optie voor nog een jaar. De 18-jarige verdediger had in Amsterdam nog een verbintenis tot medio 2026.

5 uur geleden
FC Twente begint met uitwedstrijd tegen Salzburg op 6 augustus

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente begint het tweeluik van Red Bull Salzburg in de derde voorronde van de Champions League met de uitwedstrijd in Oostenrijk op 6 augustus. Een week later op dinsdag is de returnwedstrijd in Enschede, zo heeft de UEFA bekendgemaakt.

5 uur geleden
Voetballer Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna

BOLOGNA (ANP) - De Nederlandse voetballer Thijs Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna. De Italiaanse club maakte niet bekend tot wanneer het contract van de 23-jarige aanvaller loopt. De enkelvoudig international volgt bij Bologna landgenoot Joshua Zirkzee op, die naar Manchester United is vertrokken.

5 uur geleden
Scheidsrechter Dieperink al vroeg in actie op Spelen Parijs

PARIJS (ANP) - Voor voetbalscheidsrechter Rob Dieperink beginnen de Olympische Spelen woensdag al, twee dagen voor de openingsceremonie in Parijs.

6 uur geleden
Van der Laan in raad van commissarissen voetbalclub Sparta

ROTTERDAM (ANP) - Jeanet van der Laan is benoemd als lid van de raad van commissarissen van voetbalclub Sparta. De oud-voetbalinternational en voormalig lid van de Tweede Kamer slaagde er twee maanden geleden niet in om voorzitter van de KNVB te worden.

8 uur geleden