Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jonker nieuwe bondscoach voetbalsters Oranje

Jonker nieuwe bondscoach voetbalsters Oranje

ZEIST (ANP) - Andries Jonker is aangesteld als bondscoach van de voetbalsters van Oranje. De 59-jarige Jonker, voormalig assistent van Louis van Gaal bij FC Barcelona en Bayern München, begint per direct en heeft een contract getekend tot het EK van 2025. Jessica Torny en Arvid Smit blijven aan als assistent-coaches.

Jonker is de opvolger van de Engelsman Mark Parsons, met wie de samenwerking na het teleurstellende EK werd verbroken. Oranje werd deze zomer als titelhouder in de kwartfinales uitgeschakeld in Engeland.

"Ik heb eerder mogen ervaren hoe mooi het is om met een groep ambitieuze, toegewijde speelsters aan de slag te gaan", aldus de nieuwe bondscoach, die in 2001 al even interim-bondscoach was. "Ook zagen we het afgelopen EK hoe ontzettend snel het vrouwenvoetbal zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. We hebben ambitieuze doelstellingen, maar ook enorm veel kwaliteit en talent waar we uit kunnen putten richting het WK van 2023. Het is natuurlijk heel mooi om daar richting aan te mogen geven."

Ervaring

Volgens Jan Dirk van der Zee, binnen de KNVB-directie eindverantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal, was Jonker "een voor de hand liggende keuze". "Hij heeft natuurlijk al ervaring opgedaan in de top van het vrouwenvoetbal en neemt bovendien veel kennis en ervaring mee uit de top van het mannenvoetbal. We hebben Andries niet voor niets eerder al gepolst. Hij staat al een tijd op ons lijstje", aldus Van der Zee. "Het is daarom goed nieuws dat hij zo snel kan en wil instappen om het team te gaan leiden richting de kwalificatie voor het WK. Uiteindelijk moeten de Oranjeleeuwinnen altijd meespelen voor de prijzen en zo ziet Andries dat ook."

Jonker was de afgelopen jaren werkzaam bij Telstar, waar hij trainer en technisch directeur was. Daarvoor was hij hoofdtrainer bij VfL Wolfsburg. Ook was hij van 2007 tot 2009 hoofdtrainer bij Willem II.

WK-kwalificatiewedstrijd

Op dinsdag 6 september staat de laatste WK-kwalificatiewedstrijd op het programma. IJsland is dan de tegenstander in Utrecht. Mocht Oranje dat duel winnen, dan is plaatsing voor het WK in Nieuw-Zeeland en Australië een feit. Vier dagen eerder spelen de voetbalsters in Zwolle een oefenwedstrijd tegen Schotland.

Jonker wordt woensdagmiddag om 16.00 uur al gepresenteerd.

Meer uit Voetbal

Van Bommel verliest met Antwerp bekerfinale van Union

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse trainer Mark van Bommel is er met Antwerp niet in geslaagd om voor het tweede jaar op rij beslag te leggen op de Belgische voetbalbeker. In Brussel werd de finale van de Croky Cup met 1-0 verloren van Union, dat voor het eerst sinds 1914 de beste was.

21 minuten geleden
Van der Maarel krijgt afscheidswedstrijd bij FC Utrecht

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht-voetballer Mark van der Maarel krijgt een afscheidswedstrijd in september. De club uit de Eredivisie laat weten op gepaste wijze afscheid te willen nemen van de 34-jarige verdediger.

43 minuten geleden
Arsenal langer door met middenvelder Jorginho

LONDEN (ANP/BELGA) - Arsenal heeft het aflopende contract van middenvelder Jorginho met een seizoen verlengd. De 32-jarige Italiaanse voetballer kwam in januari 2023 over van Chelsea.

44 minuten geleden
Operatie voor Sierhuis na nieuwe zware knieblessure

SITTARD (ANP) - Spits Kaj Sierhuis van Fortuna Sittard heeft een zware knieblessure en ondergaat binnenkort een operatie. Dat meldt de speler op Instagram. "De geweldige momenten die we dit seizoen samen in ons stadion hebben beleefd zullen werken als motivatie om zo sterk mogelijk terug te komen", schrijft de aanvaller, die dit seizoen twaalf doelpunten maakte voor de Limburgers in de Eredivisie.

2 uur geleden
Nieuw contract Cubarsí bij FC Barcelona met torenhoge afkoopsom

BARCELONA (ANP) - FC Barcelona heeft het contract met de 17-jarige verdediger Pau Cubarsí opengebroken en verlengd tot en met juni 2027. Er is een torenhoge afkoopsom van 500 miljoen euro opgenomen in de nieuwe verbintenis.

2 uur geleden
Coach Lukkien wil dat Groningen zich afsluit van 'promotiekoorts'

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen-trainer Dick Lukkien wil dat zijn ploeg zich vrijdag tegen Roda JC afsluit voor het grote enthousiasme dat de afgelopen dagen in de regio is ontstaan over de kans op promotie naar de Eredivisie. "Het leeft enorm. Overal waar je komt, word je erop aangesproken. Wij moeten ervoor zorgen dat we ons hiervoor afsluiten om een topprestatie te kunnen leveren", spreekt Lukkien via de website van FC Groningen.

3 uur geleden
Fans steunen Roda en Groningen in aanloop naar promotieduel

KERKRADE/GRONINGEN (ANP) - Zowel Roda JC als FC Groningen heeft zich met de steun van vele fans voorbereid op het cruciale onderlinge duel van vrijdagavond 20.00 uur. De nummers 2 en 3, die vrijdag in de Euroborg strijden om het laatste directe ticket voor promotie naar de Eredivisie, werkten op Hemelvaartsdag een open training af. Daar kwamen honderden supporters op af, met trommels en wat licht vuurwerk.

5 uur geleden