
Jongvolwassenen voeren steeds vaker politieke actie
DEN HAAG (ANP) - Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) doen steeds vaker mee aan politieke acties en doen dat ook meer dan 25-plussers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de jaarlijkse Landelijke Jeugdmonitor. Zo gaf van 2022 tot en met 2023 41 procent van de jongvolwassenen aan in de afgelopen vijf jaar te hebben deelgenomen aan een politieke actie, tegenover 32 procent van 25-plussers.
Het CBS meldt dat het grootste verschil tussen de twee leeftijdsgroepen zit in protestmarsen en demonstraties. Jongvolwassenen deden daar twee keer zo vaak aan mee als 25-plussers. Wel nemen ze evenveel deel aan actiegroepen.
Van 2020 tot en met 2023 gaf gemiddeld 44 procent van de jongvolwassenen aan in de afgelopen vijf jaar zeker aan één politieke actie deelgenomen te hebben, van 2012 tot en met 2019 ging het nog om 38 procent. Het gaat volgens het CBS vooral om meer onconventionele acties, zoals protestmarsen. Het aandeel in conventionele acties, zoals inspraakbijeenkomsten, bleef voor deze groep nagenoeg gelijk. Zij benaderden alleen iets vaker een politieke partij.
Opleidingsniveau
Mensen ouder dan 25 voeren iets vaker politieke actie, zij het dus minder dan de leeftijdscategorie onder hen. Bij 25-plussers gaat het ook steeds meer om onconventionele acties, al doen zij wel vaker mee aan conventionele acties dan jongvolwassenen.
Wie deelneemt aan politieke acties heeft ook te maken met opleidingsniveau en gender. Zo voeren zowel vrouwen als jongvolwassenen die hbo- of wo-onderwijs volgen vaker actie.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De nieuwste verdachte in de moordzaak van Peter R. de Vries beschikte over een netwerk van personen en bankrekeningen in Nederland, waarmee hij afgeschermd andere verdachten in de zaak kon betalen. Dat stelde het Openbaar Ministerie donderdag tijdens een eerste zitting tegen Raily B.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) met extra bezuinigingen is aangenomen door de Tweede Kamer. Aangezien ook GroenLinks-PvdA voorstemde, lijkt de begroting ook in de Eerste Kamer een meerderheid te krijgen.
50 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - Bij de Nijmeegse Vierdaagse zijn dit jaar iets minder nationaliteiten aanwezig dan vorig jaar, toen er sprake was van een recordaantal van 86. Marsleider Henny Sackers zei tijdens een persconferentie dat mensen van 82 nationaliteiten meedoen aan het wandelevenement. Voor het eerst doet iemand mee uit Vanuatu, in de Stille Oceaan.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft chemiefabriek Chemours in Dordrecht opnieuw dwangsommen opgelegd, dit keer om diverse kleine overtredingen van de regels. De dwangsommen variëren van 10.000 tot 15.000 euro per overtreding. Chemours moet betalen als het dezelfde fouten maakt of verzuimt om maatregelen te nemen om dit te voorkomen.
55 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De 65-jarige medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten, is op vrije voeten. Ab el M. werd in oktober 2023 opgepakt op Schiphol, toen hij naar Marokko wilde reizen. Sindsdien zat hij in voorlopige hechtenis. De rechtbank Rotterdam heeft nu besloten "dat het persoonlijk belang van de verdachte bij invrijheidstelling inmiddels zwaarder is gaan wegen dan het strafvorderlijk belang".
55 minuten geledenUTRECHT (ANP) - In de provincie Utrecht gaat een Drinkwaterraad ervoor zorgen dat er vanaf 2030 voldoende drinkwater beschikbaar is. De raad moet procedures versnellen om nieuwe drinkwaterbronnen te vinden en kijkt ook naar nieuwe manieren om water te zuiveren en mogelijkheden om drinkwater te besparen. De Drinkwaterraad komt in september voor het eerst bijeen, meldt de provincie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In een "aanzienlijk deel" van de geseponeerde zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen sepotbrief gestuurd naar verdachte en slachtoffer. Dat meldt Edwin Bleichrodt, procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad, donderdag in een rapport. Een sepot is het besluit om niet verder te gaan met een strafzaak. In 2024 deed het OM 39,7 procent van de zaken af met een sepot.
2 uur geleden