Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jongerenorganisatie begint campagne tegen lachgas in verkeer

Jongerenorganisatie begint campagne tegen lachgas in verkeer

UTRECHT (ANP) - Jongerenorganisatie TeamAlert begint een actie om het lachgasgebruik in de auto door jongeren tegen te gaan. Met de campagne Rij Ballonvrij wordt vooral online geprobeerd jongeren duidelijk te maken dat lachgas in het verkeer levensgevaarlijk is.

Op de website www.rijballonvrij.nl is vanaf donderdag informatie te vinden over de gevolgen van lachgas op het rijgedrag. Op de site staat ook informatie over beschikbaar campagnemateriaal. Gemeenten en provincies kunnen dat materiaal gebruiken om de campagneboodschap te helpen verspreiden. TeamAlert voert de campagne uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lachgasgebruik onder jongeren is de laatste jaren enorm toegenomen. TeamAlert stelt op basis van eerder onderzoek dat jongeren het lachgas vaak gebruiken tijdens het uitgaan en in de auto. "De auto is dé plek voor jongeren om het middel te gebruiken. De stap om dan onder invloed van lachgas te gaan autorijden is klein en door het effect van lachgas zien de jongeren de gevaren van het rijden onder invloed niet meer", aldus de jongerenorganisatie. "Ze slingeren van rijbaan naar rijbaan, rijden te snel of juist te langzaam of verliezen de controle over hun auto, met alle gevolgen van dien."

Rij Ballonvrij richt zich niet alleen op bestuurders die lachgas gebruiken, maar ook op de passagiers in de auto. Uit onderzoek van TeamAlert komt naar voren dat zij elkaar niet aanspreken op hun gevaarlijke gedrag.

Meer uit Binnenland

OM: op korte termijn nieuwe aanhouding in zaak Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verwacht 'op korte termijn' een nieuwe aanhouding in de zaak over de moord op Peter R. de Vries. Dat zei de officier van justitie vrijdag tijdens een nieuwe voorbereidende zitting in de rechtbank in Amsterdam. Om wie het gaat en wat de rol van deze persoon zou zijn, is niet bekendgemaakt.

14 minuten geleden
Meisje (7) komt om door aanrijding met stadsbus in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 7-jarig meisje is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig jongetje raakte zwaargewond, meldt de politie. Beide kinderen komen uit Utrecht.

1 uur geleden
OM in hoger beroep in 'stealthingzaak'

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in een van de twee zogenoemde stealthingzaken die recent dienden. Stealthing is als een man tijdens de seks bewust zijn condoom afdoet zonder dat de bedpartner dat doorheeft. Het hoger beroep gaat om de zaak waarin de man werd vrijgesproken van verkrachting en drie maanden voorwaardelijke celstraf kreeg voor dwang. Het OM vindt de straf niet passen bij de zaak. Ook de advocaat van de 28-jarige verdachte heeft hoger beroep aangetekend en noemt hem onschuldig.

1 uur geleden
Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

HILVERSUM (ANP) - De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid vrijdag na onderzoek.

2 uur geleden
Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

UTRECHT (ANP) - De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen "steeds meer" van zulke zaken binnen.

6 uur geleden
Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.

6 uur geleden
Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wraking

DEN HAAG (ANP) - De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.

6 uur geleden