Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jongeren voelen meer stress door school dan door sociale media

Jongeren voelen meer stress door school dan door sociale media

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren zitten lekker in hun vel. Ze voelen wel stress, maar dat komt vooral door school. Ze piekeren over toetsen, cijfers, huiswerk en verslagen. Minder schoolstress kan het 'mentaal welbevinden' verbeteren. Van sociale media hebben jongeren veel minder last, ze zien het juist als een steun. Dat concludeert UNICEF.

Een op de drie middelbare scholieren voelt de druk van schoolwerk. Ze ervaren niet alleen stress om toetsen zelf, maar ze zitten er ook mee "dat cijfers in de groepsapp van de klas gedeeld worden", dat ze misschien een verkeerde opleiding hebben gekozen of dat een presentatie verkeerd gaat.

De stress is de laatste jaren flink toegenomen, vooral voor meisjes op het vwo. Bij kinderen uit groep 7 en 8 komt de stress vooral door de mening van anderen. Het opleidingsniveau maakt ook een verschil. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de druk door schoolwerk. Bij een lager opleidingsniveau hebben jongeren meer problemen met leeftijdsgenoten en missen ze vaker sociale steun.

Driekwart van de jongeren zegt zich erg goed te voelen. Minder dan 10 procent maakt zich zorgen over de toekomst.

Het VN-kinderfonds UNICEF heeft het Trimbos-Instituut, Stichting Alexander en de Universiteit Utrecht de studie laten uitvoeren. Tussen december 2018 en mei 2020 spraken de onderzoekers met enkele duizenden jongeren van 10 tot 18 jaar oud.

Meer uit Binnenland

KLM schrapt meerdere vluchten om hevige sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vluchten naar M√ľnchen tot zondagochtend 06.00 uur geannuleerd omdat het zuiden van Duitsland kampt met hevige sneeuwval en de luchthaven daar voorlopig gesloten is. Ook de KLM-vluchten naar de Britse luchthavens Glasgow, Humberside en Bristol ondervinden hinder van sneeuwval.

27 minuten geleden
KNMI: kans op gladheid in westen en noorden, zondagmiddag sneeuw

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het zaterdag in de westelijke kustprovincies vanaf het einde van de middag glad kan worden door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de avond kan dat ook in het noorden gebeuren.

2 uur geleden
MOJO waarschuwt fans opnieuw voor late eindtijd Madonna

AMSTERDAM (ANP) - Concertorganisator MOJO waarschuwt bezoekers zaterdag opnieuw om rekening te houden met een late eindtijd van de show van Madonna. Dat laat een woordvoerster zaterdagochtend weten, nadat de zangeres vrijdagavond het publiek in de Amsterdamse Ziggo Dome uren had laten wachten.

4 uur geleden
Vogelgriep in Putten: 110.000 kippen geruimd

PUTTEN (ANP) - Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Putten is vogelgriep geconstateerd. De 110.000 kippen worden ter plekke geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

4 uur geleden
Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

8 uur geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

10 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

10 uur geleden