
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen ook Moderna-vaccin krijgen
DEN HAAG (ANP) - Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen behalve het vaccin van Pfizer nu ook het Moderna-vaccin krijgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft vrijdag besloten dit vaccin toe te staan nu de Gezondheidsraad hierover een positief advies heeft uitgebracht. Volgens de raad is het gebruik van dit vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft De Jonge dat het Moderna-vaccin bij jongeren vooral zal worden toegediend op de Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius. Op deze kleine eilanden in het koninkrijk wordt uitsluitend met Moderna geprikt. Vanaf dit weekeinde kunnen daar de jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden gevaccineerd.
Eind juni werd het BioNTech/Pfizer-vaccin als eerste toegelaten voor gezonde jongeren. De eerste prikken werden begin juli gezet. Omdat in Nederland genoeg Pfizer-vaccin op voorraad is en omdat daarvoor een kortere periode tussen twee prikken nodig is dan bij Moderna, zullen jongeren hier voorlopig Pfizer blijven krijgen. Pfizer heeft een interval van 21 dagen en voor Moderna is dat 28 dagen. Volgens De Jonge zullen jongeren die dat willen, volledig gevaccineerd kunnen beginnen aan het nieuwe schooljaar.
mRNA-techniek
Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek. In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden.
De Gezondheidsraad herhaalt in het advies dat vaccinatie van jongeren "aanvaardbaar, zinvol en verantwoord" is. "Het kan adolescenten directe en indirecte gezondheidswinst opleveren en tegelijk bijdragen aan het afremmen van de epidemie."
De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed, na een positieve beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat ging juist vrijdag ook akkoord met een opschaling van het productieproces van de werkzame stof van Moderna in de Verenigde Staten. Dit zal "naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de levering van Spikevax, het door Moderna ontwikkelde COVID-19-vaccin, aan de Europese Unie", aldus EMA. Naar schatting zullen het derde kwartaal van 2021 zo 'n 40 miljoen doses vaccin voor de Europese markt worden geleverd vanuit Amerika. Ook in Zwitserland zijn twee Moderna-fabrieken .
Meer uit Gezond
LEIDEN (ANP) - Mensen die zich voor een reis laten vaccineren tegen hondsdolheid, hebben aan één prik genoeg. Ze zijn daarmee "net zo goed beschermd als met de huidige twee prikken", meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).
1 dag geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.
2 dagen geleden