Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jongeren vaker slachtoffer van fraude dan oudere mensen

Jongeren vaker slachtoffer van fraude dan oudere mensen

ENSCHEDE (ANP) - Jonge mensen tot 35 jaar worden vaker slachtoffer van een vorm van fraude dan ouderen. Tot nu toe werd gedacht dat juist oude mensen vaak opgelicht worden. Vermoedelijk worden jongeren vaker slachtoffer, omdat ze veel online zijn, aldus een studie van de Universiteit Twente. De Twentse universiteit schat de schade door fraude op 2,75 miljard euro per jaar.

In 2020 kreeg 41 procent van alle volwassen Nederlanders te maken met een poging tot fraude. 16 procent werd daadwerkelijk slachtoffer, meestal van aankoopfraude. Bij die vorm van fraude bestelt iemand een artikel, betaalt daarvoor en krijgt vervolgens niets geleverd. Slachtoffers raken daardoor meestal kleine bedragen kwijt, maar soms gaat het ook om extreem hoge bedragen volgens hoogleraar cybersecurity en business Marianne Junger, die het onderzoek leidde.

Junger vond minder slachtoffers van andere bekende vormen van fraude, zoals de zogenoemde vriend-in-noodfraude, waarbij het lijkt alsof een bekende om een geldbedrag vraagt, datingfraude en spoofing: een oplichter lijkt van een bank te bellen en ontfutselt zo gegevens. Ruim de helft van de slachtoffers van spoofing informeert de bank daarover. Slechts 12 procent van alle fraudeslachtoffers doet aangifte bij de politie. Daardoor is het zicht op het voorkomen van fraude beperkt, aldus Junger, terwijl wel duidelijk is dat deze vorm van criminaliteit wereldwijd groeit.

Het Twentse onderzoek is het eerste onderzoek in Nederland naar slachtoffers van fraude. Een verzekeraar, de banken, de politie en een instelling voor creditcards werkten mee. De politie adviseert om fraude of een poging daartoe altijd te melden bij de Fraudehelpdesk in Apeldoorn.

Meer uit Binnenland

KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

4 uur geleden
KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland weten.

4 uur geleden
Onderzoek naar val stellage op voetbalpubliek Geesteren gaat door

GEESTEREN (ANP) - Het onderzoek naar de val van een stellage op voetbalsupporters in Geesteren (Overijssel) gaat volgens de politie nog even duren. Dat meldt een woordvoerster zondag. Het is nog onduidelijk wanneer de politie meer kan zeggen over de toedracht van het ongeval.

7 uur geleden
Bijzonder document te zien op expo over christendom en slavernij

UTRECHT (ANP) - Museum Catharijneconvent in Utrecht kan eind deze maand een zeer bijzonder stuk tonen: een heel vroeg voorbeeld van de emancipatie van tot slaaf gemaakten. Het is een brief uit 1739, geschreven namens 650 tot slaaf gemaakten. Die werd opgesteld op het Caraïbische eiland Saint Thomas, waar Nederlandse kolonisten waren opgevolgd door Denen.

7 uur geleden
Hoofdingang golftoernooi KLM Open weer vrij bij actie XR

BADHOEVEDORP (ANP) - De hoofdingang van het KLM Open in Badhoevedorp is weer vrij, nadat activisten van Extinction Rebellion (XR) die zondagochtend urenlang hadden geblokkeerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer betekent dit dat mensen weer gewoon naar binnen kunnen.

8 uur geleden
Politie grijpt 'als nodig is' in bij demonstratie XR op KLM Open

BADHOEVEDORP (ANP) - De politie is aanwezig bij een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het KLM Open in Badhoevedorp. De vierde en laatste ronde op het belangrijkste golftoernooi van Nederland is vertraagd als gevolg van de actie. De politie "treedt op op het moment dat het nodig is", zegt een woordvoerster. Daarvan is vooralsnog geen sprake, voegt ze toe.

9 uur geleden
Minderjarigen aangevallen in Heenvliet, twee personen aangehouden

HEENVLIET (ANP) - In het Zuid-Hollandse Heenvliet (gemeente Nissewaard) zijn zaterdagavond laat twee minderjarigen aangevallen. Een 15-jarige jongen uit Heenvliet raakte bij de aanval lichtgewond. Hij is in een ambulance onderzocht.

17 uur geleden