Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jongeren vaker slachtoffer van fraude dan oudere mensen

Jongeren vaker slachtoffer van fraude dan oudere mensen

ENSCHEDE (ANP) - Jonge mensen tot 35 jaar worden vaker slachtoffer van een vorm van fraude dan ouderen. Tot nu toe werd gedacht dat juist oude mensen vaak opgelicht worden. Vermoedelijk worden jongeren vaker slachtoffer, omdat ze veel online zijn, aldus een studie van de Universiteit Twente. De Twentse universiteit schat de schade door fraude op 2,75 miljard euro per jaar.

In 2020 kreeg 41 procent van alle volwassen Nederlanders te maken met een poging tot fraude. 16 procent werd daadwerkelijk slachtoffer, meestal van aankoopfraude. Bij die vorm van fraude bestelt iemand een artikel, betaalt daarvoor en krijgt vervolgens niets geleverd. Slachtoffers raken daardoor meestal kleine bedragen kwijt, maar soms gaat het ook om extreem hoge bedragen volgens hoogleraar cybersecurity en business Marianne Junger, die het onderzoek leidde.

Junger vond minder slachtoffers van andere bekende vormen van fraude, zoals de zogenoemde vriend-in-noodfraude, waarbij het lijkt alsof een bekende om een geldbedrag vraagt, datingfraude en spoofing: een oplichter lijkt van een bank te bellen en ontfutselt zo gegevens. Ruim de helft van de slachtoffers van spoofing informeert de bank daarover. Slechts 12 procent van alle fraudeslachtoffers doet aangifte bij de politie. Daardoor is het zicht op het voorkomen van fraude beperkt, aldus Junger, terwijl wel duidelijk is dat deze vorm van criminaliteit wereldwijd groeit.

Het Twentse onderzoek is het eerste onderzoek in Nederland naar slachtoffers van fraude. Een verzekeraar, de banken, de politie en een instelling voor creditcards werkten mee. De politie adviseert om fraude of een poging daartoe altijd te melden bij de Fraudehelpdesk in Apeldoorn.

Meer uit Binnenland

Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

2 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

5 uur geleden
Helft Groningse gasputten gaat dit weekeinde dicht

DEN HAAG (ANP) - Zes van de elf resterende productielocaties voor Gronings aardgas gaan op 1 april dicht. De overige vijf boorputten blijven voorlopig nog op de waakvlamstand, zodat ze in geval van nood direct kunnen worden ingezet om extra gas te winnen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

7 uur geleden
Kapiteins aangemerkt als verdachte na fataal scheepvaartongeval

IJMUIDEN (ANP) - De beide kapiteins van de twee vaartuigen die betrokken waren bij het fatale scheepvaartongeval tijdens beloodsing voor de kust van IJmuiden donderdagavond, zijn door de officier van justitie aangemerkt als verdachte. De twee worden verdacht van dood door schuld, meldt een politiewoordvoerder.

10 uur geleden
Peter Gillis moet dwangsom van 200.000 euro aan Terneuzen betalen

TERNEUZEN (ANP) - De gemeente Terneuzen heeft Oostappen Groep BV van realityster Peter Gillis een dwangsom opgelegd van 200.000 euro. Dit omdat het bedrijf illegaal arbeidsmigranten heeft gehuisvest op vakantiepark Marina Beach. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dwangsom van 400.000 euro in het vooruitzicht gesteld, als de arbeidsmigranten over drie maanden nog steeds op vakantiepark Marina Beach zitten.

10 uur geleden
Bij pensioenfonds PME zijn mogelijk ook inkomensgegevens gelekt

DEN HAAG (ANP) - Door een groot datalek zijn bij pensioenfonds PME mogelijk niet alleen namen, leeftijden, telefoonnummers en geslachten op straat komen te liggen, maar ook de inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen. Dat laat het pensioenfonds voor metaal en techniek weten. Informatie over iemands inkomen is voor cybercriminelen goud waard.

10 uur geleden
White Lives Matter-activisten veroordeeld voor racistische actie

BREDA (ANP) - Drie activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) zijn vrijdag bij de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan "groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit".

11 uur geleden