Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jongeren kunnen tweede prik eerder laten zetten

Jongeren kunnen tweede prik eerder laten zetten

DEN HAAG (ANP) - Jongeren voor wie vanaf 16 augustus een afspraak voor een tweede prik van hun coronavaccinatie staat gepland, kunnen deze afspraak binnenkort naar voren halen. Ze krijgen hiervoor in de komende dagen een sms van de GGD, waarna ze kunnen bellen voor een vroegere afspraak.

Eerder was al duidelijk dat de tijd tussen de eerste en tweede prik voor jongeren verkort kon worden naar 21 dagen. Maar geplande afspraken voor de tweede prik konden nog niet worden vervroegd, meldde de GGD eerder deze maand. Toen was er nog onvoldoende vaccin, maar inmiddels is de voorraad Pfizer-vaccins groot genoeg en zijn er meer prikslots beschikbaar dan nodig.

Daarom kunnen ook reeds geplande afspraken voor de tweede prik naar voren worden gehaald, zolang er maar drie weken tussen de eerste en tweede prik zitten. Zo wil het kabinet "klaar zijn voor het nieuwe schooljaar" na de zomervakantie, legt demissionair zorgminister Hugo de Jonge uit.

Pfizer en Moderna

Het is makkelijker de afspraken te verzetten voor jongeren, omdat zij in principe alleen met Pfizer zijn geprikt. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA heeft vorige week ook een positief advies gegeven over het gebruik van het Moderna-vaccin voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar. De Gezondheidsraad buigt zich nog over dat advies, maar De Jonge geeft al aan dat inzet van Moderna voor jongeren op korte termijn niet erg waarschijnlijk is. Het zal in ieder geval niet versnellend werken, aldus de bewindsman.

Jongvolwassenen boven de 18 jaar kregen zowel het vaccin van Pfizer als van Moderna, waardoor het "in de uitvoering" ingewikkelder is om de tweede prik te verschuiven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. "Wanneer er voldoende vaccins beschikbaar komen, wordt er gestart met de versnelling van de groep boven de 18 jaar." Voor die groep moet er vier weken tussen de twee prikken zitten.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

2 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

2 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

3 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

3 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

4 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

4 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

4 dagen geleden