Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jonge ggz-patiënt kan toch niet terecht bij loket langdurige zorg

Jonge ggz-patiënt kan toch niet terecht bij loket langdurige zorg

DEN HAAG (ANP) - Jongeren onder de 18 jaar met een psychische stoornis komen toch niet in aanmerking voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De Tweede Kamer wilde dat graag maar het is niet haalbaar, concludeert demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) na onderzoek. Zo is niet duidelijk om hoeveel jeugdigen het kan gaan en levert zowel de uitvoering als de financiële gevolgen te veel onzekerheden op, schrijft hij in een brief.

Sinds begin dit jaar is de Wlz wel toegankelijk voor volwassenen met psychische problemen. Hierdoor kunnen zij zo nodig continue zorg of toezicht krijgen, in een instelling of vanuit huis. De Tweede Kamer wilde dat ook jeugdigen hiervan gebruik kunnen maken, omdat zij nu vallen onder de jeugdzorg die de gemeenten moeten regelen. Hier is veel om te doen, omdat het vaak niet goed loopt. Ook moeten voor cliënten steeds opnieuw een aanvraag voor zorg indienen en dat leidt tot onrust.

Volgens de staatssecretaris zouden drie- tot achthonderd jeugdigen wat betreft hun zorgvraag onder de Wlz kunnen vallen. Hij begrijpt dat het voor de betrokken kinderen en hun ouders een teleurstellende uitkomst is, zeker gezien de gewekte verwachtingen. De Kamer nam het amendement in 2019 al aan.

Blokhuis wijst erop dat er veel meer volwassenen met psychische hulpvragen een beroep doen op de Wlz dan was verwacht: 17.000 in plaats van ruim 9200. Dat zorgt voor lange wachtlijsten bij de CIZ, het centrum dat de aanvragen voor indicaties voor langdurige zorg behandelt.

Meer uit Gezond

Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

13 minuten geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

18 uur geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

19 uur geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 dag geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

1 dag geleden