Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson ziet winst vertrouwensstemming als overtuigend

Johnson ziet winst vertrouwensstemming als overtuigend

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson vindt dat hij de vertrouwensstemming binnen zijn partij "overtuigend en doorslaggevend" heeft gewonnen. "Een heel goed resultaat", zei hij nadat 211 van zijn 359 Conservatieve fractiegenoten in het parlement het vertrouwen in hem hadden uitgesproken.

De 57-jarige regeringsleider zei de collega's die hem hebben gesteund dankbaar te zijn. Het is volgens hem nu tijd dat de partij de rangen sluit en een punt zet achter de 'partygate'-affaire.

Die was de aanleiding voor de vertrouwensstemming, omdat Johnson zelf en tal van andere regeringsfunctionarissen de lockdownregels tijdens de coronapandemie aan hun laars hadden gelapt. Het parlement moet nog beginnen met zijn onderzoek naar de vraag of Johnson op dit vlak de volksvertegenwoordiging heeft misleid.

Focus

Met de steun van 59 procent van zijn partijgenoten in het parlement deed Johnson het slechter dan zijn voorganger Theresa May. Zij overleefde eind 2018 een vertrouwensstemming met 63 procent van de stemmen, maar haar premierschap strandde een halfjaar later alsnog.

Veel analisten denken dan ook dat het moeilijk wordt voor Johnson om het land geloofwaardig te blijven leiden. Maar Johnson ziet dat anders, zei hij met het hem kenmerkende optimisme. De uitslag "betekent dat we als regering verder kunnen gaan en ons kunnen concentreren op de dingen waarvan ik denk dat ze er echt toe doen voor mensen", aldus de premier.

Later deze maand zijn er tussentijdse verkiezingen voor twee parlementszetels die in handen zijn geweest van Conservatieven. Verlies kan een nieuwe klap zijn voor 'BoJo'.

Meer uit Buitenland

Geen winnaar in debat Republikeinse presidentskandidaten

SIMI VALLEY (ANP/RTR) - Geen enkele van de zeven Republikeinse presidentskandidaten heeft woensdagavond plaatselijke tijd het tweede debat kunnen winnen. Degene die nog steeds de discussie domineert is voormalig president Donald Trump, die niet aanwezig was, zo schrijven Amerikaanse media.

24 minuten geleden
Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

9 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

9 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

10 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

10 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

12 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

12 uur geleden