Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson zegt verantwoordelijkheid te nemen voor lockdownfeestjes

Johnson zegt verantwoordelijkheid te nemen voor lockdownfeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag in het parlement gezegd "volledige verantwoordelijkheid" te nemen voor zijn betrokkenheid bij de illegale lockdownfeestjes die plaatsvonden in zijn ambtswoning. De premier reageerde daarmee op een langverwacht kritisch rapport van topambtenaar Sue Gray, die zestien illegale overheidsfeestjes tussen mei 2020 en november 2021 onder de loep nam.

Topambtenaar Sue Gray kreeg van Johnson het verzoek om onderzoek te doen naar 'partygate', zoals het schandaal wordt genoemd. Daaruit blijkt onder meer dat er meerdere keren feestjes waren waarbij buitensporig veel gedronken en tot ver na middernacht gefeest werd. Medewerkers die bezwaren hadden, zouden dat niet altijd hebben durven aankaarten.

"Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor alles wat onder mijn zicht is gebeurd", zei Johnson in het parlement over de bevindingen in het rapport. Daarin staat onder meer dat topfunctionarissen rond Johnson maar ook de politieke leiding als geheel verantwoordelijk zijn voor partygate.

Boete

De oppositie eist al langer dat de premier opstapt vanwege het schandaal, maar daar lijkt hij zich weinig van aan te trekken. De premier kreeg eerder het verwijt dat hij loog door te zeggen dat hij niet wist dat er coronaregels werden overtreden op de illegale feestjes. Een parlementscomité doet daar onderzoek naar. Critici van de premier hopen met de ophef rond partygate een vertrouwensstemming over de premier te forceren vanuit zijn Conservatieve Partij, maar daar lijkt vooralsnog onvoldoende steun voor.

Eerder deze week ontstond er nieuwe ophef rond Johnson toen in Britse media beelden opdoken waarop hij in november 2020 in zijn ambtswoning het glas heft met collega's. Ook in het onderzoek van Gray zijn dergelijke foto's te zien. De politicus kreeg zelf na een eerder politieonderzoek een boete opgelegd voor een verjaardagsfeestje dat hij bijwoonde in juni 2020, toen Engeland met strenge coronamaatregelen te maken had. Ook minister Rishi Sunak (Financiën) kreeg daar een boete voor.

Meer uit Buitenland

VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

3 minuten geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

24 minuten geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

1 uur geleden
Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

2 uur geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

2 uur geleden
Vluchtelingenraad: burgerdoden schandvlek Israël en bondgenoten

OSLO (ANP) - De Noorse Vluchtelingenraad (NRC), een internationale organisatie voor hulp aan ontheemden, noemt de vele burgerdoden door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook "een schandvlek op Israël en zijn bondgenoten". Volgens NRC-voorzitter Jan Egeland is "de totale verwoesting van de Gazastrook een van de gruwelijkste aanvallen op een burgerbevolking van onze tijden en onze generaties. Landen die Israël steunen met de levering van wapens, moeten begrijpen dat de burgerdoden schande over ze zullen brengen", aldus Egeland.

2 uur geleden
Topman bevestigt gesprekken over Franse straaljagers voor Saudi's

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië is in gesprek over de aankoop van Rafale-straaljagers uit Frankrijk. Dat bevestigt topman Éric Trappier van Dassault Aviation, dat de gevechtsvliegtuigen maakt, in een gesprek met journalisten. Geruchten over de onderhandelingen gingen in gespecialiseerde media al langer.

3 uur geleden