Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson wil 'traditionele' maten en gewichten terug

Johnson wil 'traditionele' maten en gewichten terug

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson wil het platina regeringsjubileum van koningin Elizabeth opluisteren met een plan om maten en gewichten die de Britten voor het lidmaatschap van de Europese Unie gebruikten, weer in te voeren. Groot-Brittannië is van begin 1973 tot begin 2020 lid van de EU geweest en jongere Britten zullen waarschijnlijk niet erg blij zijn met de traditionele maten. Maar Johnson vindt het volgens Britse media een geweldig idee voor de Britse identiteit.

Hij heeft het "een belangrijke stap om onze eigen nationale regels weer te handhaven" genoemd. De oppositie vindt het volstrekt onzinnige nostalgie.

Momenteel is wettelijk het metrische stelsel in de handel verplicht, en dus worden hoeveelheden van een product bijvoorbeeld in gram of kilogram of in milliliter of liter uitgedrukt. Het oude Britse 'Imperial Standard System' is vooral gebaseerd op de lengtemaat 'yard' (91,4 cm.), de maat voor massa de 'pound' (0,453 kg.) en de maat voor inhoud de 'gallon' (4,546 liter). De VS hanteren een vergelijkbaar systeem.

Pound sterling

Er gaan veertien pounds in 'a stone' en de pound is zelf onderverdeeld in zestien 'ounces'. Het stelsel heeft voor vloeibare dingen ook een vloeibare ons, de 'fluid ounce' (2,84 cl.). Daarvan gaan er twintig in een pint en 160 in een gallon. Johnson wil het metrische stelsel niet afschaffen, maar een wettelijk kader scheppen waarmee ook het hanteren van de traditionele meeteenheden weer legaal wordt.

Hij heeft niets gezegd over de geldeenheid de pound sterling. Die is sinds 1971 onderverdeeld in 100 pence. Maar dat was daarvoor 240 pence. Het pound sterling was onderverdeeld in twintig 'shillings' en in elke shilling zaten twaalf pence.

Deze week viert het land op grote schaal dat koningin Elizabeth II zeventig jaar op de troon zit. Er staan bijvoorbeeld meer dan 16.000 straatfeesten op het feestprogramma, meldde SkyNews.

Meer uit Buitenland

Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

1 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

3 uur geleden
Indiase premier Modi vliegt naar plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi is onderweg naar de Oost-Indiase stad Balasore waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij zal volgens Indiase media naar de rampplek gaan en het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

3 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

4 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

6 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

8 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

11 uur geleden