Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson weigert vertrek ondanks toenemende kritiek partijgenoten

Johnson weigert vertrek ondanks toenemende kritiek partijgenoten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson denkt nog niet aan een vertrek. De kritiek op zijn optreden neemt toe en een groot aantal ministers en bewindslieden hebben het vertrouwen in hem opgezegd. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje woensdag werd de premier bestookt met kritische vragen, maar volgens Johnson is het zijn "baan om door te gaan".

De opgestapte gezondheidsminister Sajid Javid gaf een verklaring in het Lagerhuis waarin hij het fundamentele integriteitsprobleem van de regering beschrijft. Volgens Javid zit dat probleem aan de top. Hij wil niet meer het voordeel van de twijfel blijven geven aan Johnson en trad daarom af. Hij gaf ook een boodschap mee aan de ministers die nog blijven zitten: "Niets doen is ook een actieve beslissing". Johnson zei een vertrek pas te overwegen als hij het gevoel had dat de regering niet door kon met hem, maar dat is niet aan de orde.

Tijdens het vragenuurtje werd de premier bestookt met vragen van de oppositie en van zijn eigen partijgenoten over de laatste rel rond de aanstelling van Chris Pincher, die vorige week moest opstappen nadat hij twee mannen had betast. Johnson ontkende dat hij op de hoogte was van een eerdere klacht tegen Pincher, maar dinsdag kwam naar buiten dat hij er wel degelijk van wist. Volgens een woordvoerder had hij zich dat niet "meteen herinnerd".

Javid stapte dinsdag op, samen met zijn collega Rishi Sunak (Financiën). Woensdag kwamen daar nog vijf andere ministers bij en een aanzienlijk aantal regeringsfunctionarissen. Daarnaast hebben verschillende conservatieve parlementariërs een brief naar het partijbestuur gestuurd om hun vertrouwen in Johnson op te zeggen. Ze hopen dat de partij de regels verandert om een nieuwe vertrouwensstemming mogelijk te maken. Slechts een maand geleden overleefde Johnson de stemming binnen zijn eigen partij met 59 procent van de stemmen.

Meer uit Buitenland

China zegt Australië nieuwe reuzenpanda's toe

ADELAIDE (ANP/AFP) - China leent Australië twee nieuwe reuzenpanda's uit. De dierentuin in Adelaide heeft er al twee, maar die moeten volgens eerder gemaakte afspraken terug naar hun thuisland. De komst van nieuwe panda's toont aan dat de betrekkingen tussen de twee landen verbeteren.

23 minuten geleden
Belangrijkste vliegveld Nieuw-Caledonië maandag weer open

NOUMÉA (ANP/AFP) - De belangrijkste internationale luchthaven van het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië gaat vanaf maandag weer open. Dat heeft de Franse vertegenwoordiging op de eilandenarchipel ten oosten van Australië bekendgemaakt. Het vliegveld werd in mei gesloten nadat in Nieuw-Caledonië dodelijke onlusten waren uitgebroken.

2 uur geleden
Israëlisch leger kondigt 'tactische pauzes' aan in zuidelijk Gaza

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een "tactische pauze van militaire activiteiten" zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het leger doet dat om de levering van hulpgoederen te vergemakkelijken. Internationale hulporganisaties waarschuwden eerder voor een groeiende humanitaire crisis in dat gebied.

2 uur geleden
Gewonden, onder wie kinderen, door schietpartij bij Detroit

DETROIT (ANP/RTR) - Zeker acht mensen, onder wie twee kinderen, zijn zaterdagavond gewond geraakt toen een man om zich heen begon te schieten in een park met fonteinen in Rochester Hills, niet ver van de Amerikaanse stad Detroit. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de dader dood is aangetroffen in een nabijgelegen huis.

4 uur geleden
Trump ontmoet zwarte kiezers in een kerk in Detroit

DETROIT (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag een ontmoeting gehad met zwarte leiders en zakenmensen in een kerk in de stad Detroit, in een poging hen voor zich te winnen. Zwarte Amerikanen stemden bij de vorige verkiezingen vooral op zijn Democratische rivaal Joe Biden. Tijdens het bezoek suggereerde Trump dat hij wellicht de zwarte parlementariër Byron Donalds wil kiezen als running mate.

6 uur geleden
G7 roept op tot wereldwijd bestand tijdens Olympische Spelen

FASANO (ANP/DPA) - De G7, een groep van zeven vooraanstaande industriële staten, heeft opgeroepen tot een wereldwijde wapenstilstand tijdens de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

11 uur geleden
Honderdduizenden demonstreren in Frankrijk tegen partij Le Pen

PARIJS (ANP/AFP) - Honderdduizenden mensen demonstreerden zaterdag in Frankrijk tegen Rassemblement National (RN). Vakbonden, verenigingen en linkse partijen hadden opgeroepen tot een "vloedgolf van het volk" om een ​​nieuwe overwinning van de partij van Marine Le Pen tijdens de verkiezingen op 30 juni en 7 juli te voorkomen.

12 uur geleden