Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson vraagt in toespraak partijgenoten om vertrouwen

Johnson vraagt in toespraak partijgenoten om vertrouwen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson heeft zijn partijgenoten nog een laatste keer toegesproken voor de vertrouwensstemming van maandagavond. Op de besloten bijeenkomst wilde Johnson volgens een partijgenoot de conservatieve parlementariërs overtuigen om hem niet weg te stemmen. De vertrouwensstemming is aangevraagd na 'partygate', het schandaal rondom feestjes van overheidspersoneel tijdens lockdowns.

Johnson waarschuwde zijn fractiegenoten dat ze zich niet "tegen zichzelf moesten keren" en dat zijn ontslag de partij zou verzwakken. Hij zou het vertrouwen van het volk kunnen herstellen en wees op de verkiezingsoverwinning die hij in 2019 behaalde voor de Conservatieve Partij, de grootste in veertig jaar. Als Johnson mag aanblijven, heeft hij belastingverlaging aangekondigd en zal hij volgende week met een economisch groeiplan komen. Johnson sloot de toespraak af met de belofte dat "het beste nog moet komen".

Veel prominente Conservatieven spraken maandag hun steun uit voor de premier, maar er zijn ook vooraanstaande Tories die hebben aangekondigd tegen Johnson te stemmen. Voormalig minister Jeremy Hunt sprak zich uit voor "verandering in de partij" en ook Douglas Ross, de leider van de Schotse Conservatieven zegt geen vertrouwen meer in Johnson te hebben.

De vertrouwensstemming wordt tussen 19.00 en 21.00 uur gehouden. De uitslag wordt kort daarna verwacht. Van de 359 Conservatieve parlementariërs moeten 180 tegen de premier stemmen om hem daadwerkelijk af te zetten als partijleider en premier. In dat geval moet de partij een nieuwe leider zoeken die automatisch ook premier wordt.

Meer uit Buitenland

Ruim 130 landen willen voedselproductie meenemen in klimaatbeleid

DUBAI (ANP) - Meer dan 130 landen verklaarden vrijdag op de klimaattop in Dubai dat ze voedselproductie en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen mee gaan nemen in het klimaatbeleid. Ook Nederland wil zich hieraan binden en heeft de verklaring ondertekend.

4 minuten geleden
Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

51 minuten geleden
Save the Children: bestand was te kort voor echte hulp aan Gaza

LONDON (ANP) - Save the Children is teleurgesteld dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël vrijdagochtend is afgelopen. De zeven dagen gevechtspauze waren "bij lange na niet genoeg" voor het leveren van voldoende humanitaire hulp aan de Gazastrook, zegt plaatselijk directeur Jason Lee in gesprek met journalisten. "De situatie is nijpend en wordt nog erger."

51 minuten geleden
Europese Commissie wil verlenging regels opsporen kinderporno

BRUSSEL (ANP) - Een Europese regeling voor telecombedrijven om op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen wordt waarschijnlijk verlengd tot 2026. De Europese Commissie heeft de verlenging voorgesteld nu de EU-landen onderling te verdeeld zijn om tot echte EU-wetgeving te komen.

53 minuten geleden
Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent dat de oud-president ook mag worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers op 6 januari 2021.

1 uur geleden
Oud-rechter Hooggerechtshof VS Sandra Day O'Connor (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Sandra Day O'Connor, voormalig rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 93-jarige leeftijd overleden. O'Connor was de eerste vrouwelijke rechter van het hoogste Amerikaanse hof.

1 uur geleden
Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook regelmatig op elkaar.

2 uur geleden