Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson: VK wil 13 miljard euro in groene projecten steken

Johnson: VK wil 13 miljard euro in groene projecten steken

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk wil tot in 2030 12 miljard pond (zo'n 13,4 miljard euro) in groene projecten investeren. Premier Boris Johnson komt woensdag met een tienpuntenplan dat ervoor moet zorgen dat het land na de EU-uittreding binnen enkele decennia klimaatneutraal wordt. "Ook nu dit jaar anders is verlopen dan aanvankelijk was verwacht, ben ik onze ambitieuze plannen niet uit het oog verloren", aldus Johnson.

De kern van het verduurzamingsplan draait om elektrisch vervoer en de bouw van windmolenparken in zee. De investeringen moeten in verschillende branches tot een kwart miljoen extra "groene" banen leiden, vooral ver buiten Londen. Johnson noemt zijn plannen voor verduurzaming een "groene industriële revolutie".

De regering wil zo ook de regionale verschillen in levensstandaard rechttrekken. De levensstandaard is in het noorden van het Verenigd Koninkrijk beduidend lager dan in het zuiden.

Subsidies

Vanaf het jaar 2030 is de verkoop van nieuwe diesel- en benzinevoertuigen verboden. De verkoop van hybride auto's blijft tot 2035 toegestaan. Johnson hoopt zo de Britse industrie voor elektrische auto's aan te zwengelen.

Voor de oplaadinfrastructuur is binnen het plan zo'n 1,3 miljard pond uitgetrokken. De pot voor subsidies die Britten moeten overtuigen om een milieuvriendelijke auto aan te schaffen, bevat bijna 600 miljoen pond.

Groene staatsobligaties

Daarnaast komen er projecten voor de opslag van CO2 en het gebruik van waterstof om bijvoorbeeld woningen te verwarmen. De Britse industrie verwelkomde de plannen en zei dat deze veel investeringsmogelijkheden in het gehele land kunnen aanjagen.

Het geld voor de plannen moet onder meer worden opgehaald via 'groene' staatsobligaties, leningen die uitsluitend worden gebruikt voor investeringen in duurzame projecten. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk een "wereldleider" moet worden op het gebied van groene financiering.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

11 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

15 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

16 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

20 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden