Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson verder onder vuur na deelname aan kerstquiz

Johnson verder onder vuur na deelname aan kerstquiz

LONDEN (ANP) - Britse media hebben een foto achterhaald waarop te zien is dat de Britse premier Boris Johnson deelneemt aan een kerstquiz. Dat was op 15 december vorig jaar, enkele dagen voor de geruchtmakende kerstborrel die Johnsons medewerkers zouden hebben gehouden in het kantoor van de premier op Downing Street 10.

Volgens Britse media heeft Johnson tijdens de kerstquiz de toen geldende coronaregels mogelijk overtreden. Op de foto, die The Sunday Mirror als eerste publiceerde, is de premier in zijn kantoor te zien met twee medewerkers. Een van hen heeft een glittersjaal om en de ander draagt vermoedelijk een kerstmuts. Het was op dat moment verboden om binnenshuis met meerdere mensen uit verschillende huishoudens samen te komen. Ook was de richtlijn destijds om geen kerstfeestjes en -etentjes te houden.

Een woordvoerder van Johnson laat in reactie op de foto weten dat het ging om een virtuele quiz en dat de premier "kortstondig" daaraan deelnam. Ook geeft hij aan dat medewerkers van Johnson destijds vaak op zijn kantoor aanwezig moesten zijn om te werken aan het coronabeleid. "Dus degenen die in het kantoor voor hun werk aanwezig waren, hebben mogelijk virtueel vanaf hun bureau (aan de quiz) deelgenomen."

Onvoldoende

Maar Labour-kopstuk Angela Rayner vindt de uitleg onvoldoende. Volgens haar is Johnson niet geschikt om het land te leiden. Ze wijst ook op de vermeende kerstborrel die op 18 december 2020 tegen de coronaregels in zou zijn gehouden op Downing Street 10 en twee andere vermeende samenkomsten. Over de borrel is de laatste dagen veel te doen geweest, nadat er beelden waren uitgelekt waarin Johnsons medewerkers grappen maken over een kerstfeest.

Adviseur Allegra Stratton, ex-woordvoerder en een vertrouweling van Johnson, was te zien in de video en stapte woensdag op. De premier heeft zijn excuses aangeboden voor de video, maar ontkent dat er een kerstfeest heeft plaatsgevonden. Hij heeft wel een onderzoek ingesteld naar de vermeende bijeenkomsten.

Meer uit Buitenland

Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

1 uur geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

1 uur geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

2 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.

4 uur geleden
Zuid-Frans dorp en campings ontruimd om bosbrand

MONTPELLIER (ANP) - Ongeveer 3000 mensen hebben midden in de nacht moeten vluchten voor een bosbrand in de gemeente Mostuéjouls in het Zuid-Franse departement Aveyron. Behalve de inwoners moesten ook alle gasten van omliggende campings vertrekken. Een deel van hen kon terecht in speciale opvangcentra, melden Franse media.

5 uur geleden
Taiwan: China gebruikt oefeningen om invasie voor te bereiden

TAIPEI (ANP/AFP/RTR) - De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan zei dinsdag tijdens een persconferentie dat China de militaire oefeningen in de lucht en op zee van de afgelopen week gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. "China's daadwerkelijke bedoeling is om de status quo in de Straat van Taiwan en de hele regio te veranderen", aldus Joseph Wu.

7 uur geleden
Meerdere doden door hevige regenval en overstromingen in Seoul

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - In en rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn door noodweer en overstromingen minstens zeven mensen overleden. Er worden volgens de autoriteiten ook nog zeker zeven mensen vermist. In delen van de hoofdstad en de omliggende provincie viel maandagavond meer dan 100 millimeter neerslag per uur.

9 uur geleden