Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson verder onder vuur na deelname aan kerstquiz

Johnson verder onder vuur na deelname aan kerstquiz

LONDEN (ANP) - Britse media hebben een foto achterhaald waarop te zien is dat de Britse premier Boris Johnson deelneemt aan een kerstquiz. Dat was op 15 december vorig jaar, enkele dagen voor de geruchtmakende kerstborrel die Johnsons medewerkers zouden hebben gehouden in het kantoor van de premier op Downing Street 10.

Volgens Britse media heeft Johnson tijdens de kerstquiz de toen geldende coronaregels mogelijk overtreden. Op de foto, die The Sunday Mirror als eerste publiceerde, is de premier in zijn kantoor te zien met twee medewerkers. Een van hen heeft een glittersjaal om en de ander draagt vermoedelijk een kerstmuts. Het was op dat moment verboden om binnenshuis met meerdere mensen uit verschillende huishoudens samen te komen. Ook was de richtlijn destijds om geen kerstfeestjes en -etentjes te houden.

Een woordvoerder van Johnson laat in reactie op de foto weten dat het ging om een virtuele quiz en dat de premier "kortstondig" daaraan deelnam. Ook geeft hij aan dat medewerkers van Johnson destijds vaak op zijn kantoor aanwezig moesten zijn om te werken aan het coronabeleid. "Dus degenen die in het kantoor voor hun werk aanwezig waren, hebben mogelijk virtueel vanaf hun bureau (aan de quiz) deelgenomen."

Onvoldoende

Maar Labour-kopstuk Angela Rayner vindt de uitleg onvoldoende. Volgens haar is Johnson niet geschikt om het land te leiden. Ze wijst ook op de vermeende kerstborrel die op 18 december 2020 tegen de coronaregels in zou zijn gehouden op Downing Street 10 en twee andere vermeende samenkomsten. Over de borrel is de laatste dagen veel te doen geweest, nadat er beelden waren uitgelekt waarin Johnsons medewerkers grappen maken over een kerstfeest.

Adviseur Allegra Stratton, ex-woordvoerder en een vertrouweling van Johnson, was te zien in de video en stapte woensdag op. De premier heeft zijn excuses aangeboden voor de video, maar ontkent dat er een kerstfeest heeft plaatsgevonden. Hij heeft wel een onderzoek ingesteld naar de vermeende bijeenkomsten.

Meer uit Buitenland

Scholz in China: je hoeft in Duitsland geen cannabis te roken

SHANGHAI (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft Chinese studenten in Shanghai verzekerd dat ze geen cannabis hoeven te roken als ze in Duitsland gaan studeren. Hij legde uit dat gebruik van de softdrug dit jaar juist is gelegaliseerd in de hoop dat de consumptie omlaag zal gaan.

8 minuten geleden
Bron: oorlogskabinet Israël in de middag weer bijeen

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische oorlogskabinet komt maandag weer bijeen. De bijeenkomst staat gepland voor 13.00 uur Nederlandse tijd, zegt een bron rond de Israëlische regering tegen persbureau Reuters.

1 uur geleden
Vliegverkeer Iraanse luchthavens hervat na aanval op Israël

TEHERAN (ANP/AFP) - Iraanse luchthavens hebben maandag hun activiteiten hervat na de grootschalige Iraanse raketaanval op Israël. Het gaat volgens Iraanse media onder meer om vliegvelden in hoofdstad Teheran, waaronder de internationale luchthaven Imam Khomeini.

2 uur geleden
Macron noemt Iraanse reactie op aanval op ambassade overdreven

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de Iraanse reactie op de Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Damascus "disproportioneel". Iran vuurde zaterdag honderden raketten en drones af op Israël als vergelding voor de aanval op de ambassade van 1 april. Iran stelt dat het vergeefs had aangeklopt bij de Veiligheidsraad en daarom zelf tot actie tegen Israël overging. Macron verwijt dat het land met de aanval een diepe crisis heeft veroorzaakt.

3 uur geleden
Rode Kruis vreest vergeten crisis in Soedan na jaar oorlog

KHARTOEM (ANP) - Een jaar na het uitbreken van de oorlog in Soedan vreest het Rode Kruis dat de humanitaire crisis die zich daar afspeelt internationaal uit zicht raakt. De hulporganisatie spreekt van een "vergeten crisis", omdat de wereld druk zou zijn met conflicten op andere plekken, zoals Oekraïne en Gaza.

6 uur geleden
VS ontkennen dat Iran heeft gewaarschuwd voor aanval

WASHINGTON (ANP/RTR) - Iran stelt dat het landen in de regio en de Verenigde Staten heeft gewaarschuwd dat het in de nacht van zaterdag op zondag Israël zou aanvallen. Een hoge Amerikaanse overheidsfunctionaris ontkent dat tegenover persbureau Reuters stellig.

6 uur geleden
Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

8 uur geleden