Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson: optimischer over bereiken akkoord dan Barnier

Johnson: optimischer over bereiken akkoord dan Barnier

LONDEN (ANP/RTR) - Boris Johnson is optimistischer over het bereiken van een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dan EU-hoofdonderhandelaar Michael Barnier. Dat zei de Britse minister-president vrijdag op de radiozender LBC. Barnier zei eerder deze week nog dat er "serieuze" meningsverschillen bij de onderhandelingen waren.

De onderhandelaars kwamen deze week met een beperkt aantal adviseurs voor het eerst sinds maart weer fysiek bijeen in Brussel, nadat eerdere onderhandelingsrondes per video geen tastbare resultaten hadden opgeleverd. Volgende week wordt verder gepraat in Londen. Ook in de weken daarna gaan de onderhandelingen door.

De Britten zijn op 1 februari uit de EU gestapt maar zijn tot eind dit jaar nog gebonden aan de EU-regels. Bij het uitblijven van een akkoord wordt serieuze economische schade voorzien. De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde woensdag, de dag dat Duitsland het roterende EU-voorzitterschap op zich nam, dat de EU zich erop moet voorbereiden dat de onderhandelingen mislukken.

Kans op harde brexit

Economen van ING verwachten nog steeds dat een akkoord de meest waarschijnlijke uitkomst is, ook al schatten ze de kans op een harde brexit hoger in dan eind vorig jaar. De bank verwacht wel dat er pas dichtbij de deadline van eind dit jaar beweging komt in de standpunten.

Een groot probleem blijft volgens ING dat veel Britse bedrijven die alleen exporteren naar de EU waarschijnlijk niet goed genoeg zijn voorbereid op de brexit, zeker omdat ze ook al te maken hebben met de gevolgen van de coronacrisis. Zo zouden kleinere bedrijven niet genoeg marge hebben om de extra douane- en transportkosten op te vangen, en in het geval van een harde brexit de tarieven.

Meer uit Financieel

Nederlandse ontwikkelingsbank begint fonds voor klimaatprojecten

LONDEN (ANP) - De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft een fonds opgericht van 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor klimaatprojecten en ongelijkheidsbestrijding in ontwikkelingslanden. Het geld is grotendeels afkomstig van een pensioenfonds en verzekeringsmaatschappij, partijen die zulke investeringen meestal zouden laten liggen. Het fonds steunt projecten in armere landen die over het algemeen risicovoller zijn, maar die juist leningen nodig hebben om te kunnen slagen. Met een nieuw soort constructie van FMO en filantropische stichting MacArthur zijn de geldschieters nu wel bereid hier geld in te stoppen.

23 minuten geleden
Marel zakt op Damrak na afwijzen overnamevoorstel

AMSTERDAM (ANP) - Marel behoorde dinsdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders. Het aandeel werd 2,5 procent lager gezet.

51 minuten geleden
Marel verwerpt overnamevoorstel van John Bean Technologies

AMSTERDAM (ANP) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het in Amsterdam genoteerde bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders.

1 uur geleden
Vliegmaatschappij easyJet boekt hoge winst dankzij sterke vraag

LUTON (ANP) - De Britse budgetvliegmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een forse winst neergezet. Het bedrijf profiteerde volop van de grote vraag naar vliegreizen in Europa dankzij het sterke herstel van de luchtvaart van de coronapandemie.

1 uur geleden
Krant: Chinese onlinekledingwinkel Shein wil naar Wall Street

NEW YORK (ANP/AFP) - De van oorsprong Chinese onlinekledingwinkel Shein heeft een aanvraag ingediend om naar de Amerikaanse beurs te gaan. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Ook volgens Chinese media zou Shein een stap naar Wall Street willen maken. Het gaat mogelijk om een van de grootste beursintroducties in jaren.

1 uur geleden
Aandacht voor ABN AMRO op Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar ABN AMRO. Het beleggingsadvies voor de bank werd door analisten van Deutsche Bank verlaagd. Beleggers kijken verder vooral uit naar nieuwe inflatiegegevens uit Europa en de Verenigde Staten, die donderdag naar buiten komen.

1 uur geleden
PME verhoogt pensioenen met ruim 3 procent, premie blijft gelijk

DEN HAAG (ANP) - PME Pensioenfonds heeft besloten de pensioenen van alle deelnemers per 1 januari 2024 met 3,26 procent te verhogen. De pensioenpremie, die werkgevers samen met werknemers betalen, blijft volgend jaar met bijna 28 procent gelijk en de pensioenopbouw stijgt licht. Opgeteld bij eerdere verhogingen heeft PME naar eigen zeggen in anderhalf jaar tijd de pensioenen met 11 procent verhoogd.

3 uur geleden