Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson opgeroepen om zich te verweren in partygate-onderzoek

Johnson opgeroepen om zich te verweren in partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - Boris Johnson is opgeroepen om zich in de week van 20 maart te verdedigen tegen de beschuldigingen dat hij het parlement heeft misleid en informatie heeft achtergehouden. Een parlementaire onderzoekscommissie publiceerde vrijdag de voorlopige conclusies van een rapport en zegt bewijs te hebben tegen de Britse oud-premier.

Het gaat om uitspraken van Johnson over 'partygate', het schandaal over een reeks feestjes in de ambtswoning van de premier tijdens de coronalockdowns. Toen dat aan het licht kwam, ontkende Johnson eerst dat regels waren overtreden en daarna dat hij daarvan op de hoogte was. In het rapport van vrijdag staat dat het voor hem "overduidelijk" moet zijn geweest dat de regels zijn overtreden, ook al was hij zelf niet overal bij.

Johnson ziet in het rapport juist geen enkel bewijs dat hij het parlement bewust heeft misleid en ziet de uitkomst als een zuivering van blaam. De onderzoekscommissie zegt dat het onderzoek vertraging heeft opgelopen omdat de regering van Johnson terughoudend was met het aandragen van bewijsstukken, die ze nu onder premier Rishi Sunak eindelijk in handen hebben gekregen.

Boete

Partygate blijft maar kleven aan de oud-premier, hoewel hij al in juli is afgetreden als partijleider en daarmee ook als premier. Eerder kreeg hij na een politieonderzoek al een boete omdat hij bij een van de feestjes aanwezig was. Daarmee werd Johnson de eerste zittende Britse premier die de wet had overtreden. Ook topambtenaar Sue Gray deed op Johnsons verzoek onderzoek naar het schandaal. Haar scherpe kritiek was een belangrijke factor in de politieke ondergang van Johnson.

Gray lag zelf donderdag onder vuur, omdat bekend werd dat ze als stafchef van Labour-leider Keir Starmer aan de slag gaat. Nu ze voor de oppositie werkt, trekt Johnson de objectiviteit van haar hele onderzoek in twijfel en indirect ook dat van de parlementaire commissie, omdat die zich op Gray's bevindingen zou baseren. De onderzoekscommissie zegt niets met Gray te maken te hebben.

Meer uit Buitenland

Rusland: veiligheidsdeal van Oekraïne en VS slechts stukje papier

MOSKOU (ANP/AFP) - De veiligheidsdeal tussen Oekraïne en de Verenigde Staten bestaat slechts uit "stukjes papier". Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

20 minuten geleden
Griekenland wil aantal cruiseschepen bij eilanden beperken

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland wil het aantal cruiseschepen dat de populaire toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet beperken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis is het tijd om de gevolgen van "overtoerisme" aan te pakken.

46 minuten geleden
Le Pen wil bij winst verkiezingen regering van nationale eenheid

PARIJS (ANP/AFP) - Als de Rassemblement National (RN) de verkiezingen in Frankrijk wint, moet er een regering van nationale eenheid worden gevormd. Dat zei fractievoorzitter Marine Le Pen vrijdag.

49 minuten geleden
Ook Ieren weten eindelijk wie ze naar Europees Parlement sturen

BRUSSEL (ANP) - Als laatste EU-land weet ook Ierland hoe de Europese verkiezingen zijn uitgevallen. De stemmen zijn na bijna een week geteld. De Ieren gingen juist als een van de eersten, vorige week vrijdag al, naar de stembus.

1 uur geleden
Erkenning ouderschap in alle lidstaten nog ver weg

LUXEMBURG (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn nog niet zo ver om het ouderschap in alle 27 landen te erkennen, ongeacht hoe het kind is verwekt en de samenstelling van het gezin. De bedoeling is dat als je een ouder bent in één land, je in elk land ouder bent, lichtte de Belgische minister Paul Van Tigchelt toe, voor het begin van een vergadering van Europese justitieministers. In veel Europese landen ligt dit gevoelig, ook in België, voegde hij daaraan toe.

1 uur geleden
Ook na gesjor België nog geen steun voor natuurherstelwet EU

BRUSSEL (ANP) - De kansen voor de Europese natuurherstelwet slinken steeds meer. Verwoede pogingen van EU-voorzitter België om alsnog genoeg steun voor de omstreden wet te vinden zijn vooralsnog vergeefs, zeggen EU-diplomaten. En over twee weken moet België het wetsvoorstel overdragen aan tegenstander Hongarije, dat dan als nieuwe EU-voorzitter aantreedt.

2 uur geleden
Twee doden bij explosies in parkeergarage Zwitserse Nussbaumen

NUSSBAUMEN - (ANP/AFP) - Twee personen zijn om het leven gekomen en elf lichtgewond geraakt bij diverse explosies en een brand in een ondergrondse parkeergarage in het Zwitserse Nussbaumen, vlak bij Zürich, aldus de politie in een persverklaring vrijdag.

2 uur geleden