Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson opgeroepen om zich te verweren in partygate-onderzoek

Johnson opgeroepen om zich te verweren in partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - Boris Johnson is opgeroepen om zich in de week van 20 maart te verdedigen tegen de beschuldigingen dat hij het parlement heeft misleid en informatie heeft achtergehouden. Een parlementaire onderzoekscommissie publiceerde vrijdag de voorlopige conclusies van een rapport en zegt bewijs te hebben tegen de Britse oud-premier.

Het gaat om uitspraken van Johnson over 'partygate', het schandaal over een reeks feestjes in de ambtswoning van de premier tijdens de coronalockdowns. Toen dat aan het licht kwam, ontkende Johnson eerst dat regels waren overtreden en daarna dat hij daarvan op de hoogte was. In het rapport van vrijdag staat dat het voor hem "overduidelijk" moet zijn geweest dat de regels zijn overtreden, ook al was hij zelf niet overal bij.

Johnson ziet in het rapport juist geen enkel bewijs dat hij het parlement bewust heeft misleid en ziet de uitkomst als een zuivering van blaam. De onderzoekscommissie zegt dat het onderzoek vertraging heeft opgelopen omdat de regering van Johnson terughoudend was met het aandragen van bewijsstukken, die ze nu onder premier Rishi Sunak eindelijk in handen hebben gekregen.

Boete

Partygate blijft maar kleven aan de oud-premier, hoewel hij al in juli is afgetreden als partijleider en daarmee ook als premier. Eerder kreeg hij na een politieonderzoek al een boete omdat hij bij een van de feestjes aanwezig was. Daarmee werd Johnson de eerste zittende Britse premier die de wet had overtreden. Ook topambtenaar Sue Gray deed op Johnsons verzoek onderzoek naar het schandaal. Haar scherpe kritiek was een belangrijke factor in de politieke ondergang van Johnson.

Gray lag zelf donderdag onder vuur, omdat bekend werd dat ze als stafchef van Labour-leider Keir Starmer aan de slag gaat. Nu ze voor de oppositie werkt, trekt Johnson de objectiviteit van haar hele onderzoek in twijfel en indirect ook dat van de parlementaire commissie, omdat die zich op Gray's bevindingen zou baseren. De onderzoekscommissie zegt niets met Gray te maken te hebben.

Meer uit Buitenland

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

1 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

4 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

5 uur geleden
Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

6 uur geleden
VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

10 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

12 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

13 uur geleden