Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson: onderzoek naar 'partygate'-schandaal is onafhankelijk

Johnson: onderzoek naar 'partygate'-schandaal is onafhankelijk

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson stelt dat topambtenaar Sue Gray onafhankelijk onderzoek heeft kunnen doen naar het 'partygate'-schandaal. Zijn opmerking komt enkele dagen nadat Britse media berichtten over een niet eerder bekendgemaakte ontmoeting tussen de twee.

De oppositie eiste zaterdag een dringende uitleg van Johnson over zijn overleg met Gray, die van de premier opdracht had gekregen onafhankelijk onderzoek te doen naar de overheidsfeestjes en -borrels tijdens coronalockdowns. Johnson heeft maandag tegen verslaggevers gezegd dat hij geen reactie zal geven op Grays rapport zolang dat nog niet is gepubliceerd. Volgens Johnson duurt het niet lang meer voordat het onderzoek wordt gedeeld.

Volgens Johnsons woordvoerder werd tijdens de ontmoeting gesproken over de plannen die Gray en haar team zouden hebben met betrekking tot de publicatie van het eindrapport. De afspraak zou zijn voorgesteld door functionarissen. Gray deelde in januari al haar kritische bevindingen, maar het volledige rapport werd achtergehouden vanwege het toen nog lopende politieonderzoek. De politie maakte donderdag bekend haar onderzoek te hebben afgerond.

126 boetes

Johnson en overheidspersoneel hebben in totaal 126 coronaboetes gekregen. Deze hebben betrekking tot acht bijeenkomsten tussen mei 2020 en april 2021. Gray deed onderzoek naar zestien vermeende feestjes en borrels in dezelfde periode. Volgens haar was er toen sprake van falend leiderschap en hadden sommige bijeenkomsten nooit mogen plaatsvinden.

Britse media verwachten dat het eindrapport details bevat over de zestien bijeenkomsten. Ze schrijven dat mogelijk namen openbaar worden gemaakt en ook foto's worden gepubliceerd. De politie deelde eerder geen informatie over de identiteit van de personen die zich niet aan de coronamaatregelen hadden gehouden. Naast deze twee onderzoeken wordt er ook nog een uitgevoerd door het parlement. Dat gaat over vermeende misleiding van het parlement door Johnson.

Meer uit Buitenland

Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

38 minuten geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

1 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

6 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

10 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

15 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

18 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

19 uur geleden