Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson negeert oproep adviseur Cummings te ontslaan

Johnson negeert oproep adviseur Cummings te ontslaan

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson heeft de oproepen van de oppositie om zijn belangrijkste adviseur Dominic Cummings te ontslaan wegens overtreding van de lockdownregels naast zich neergelegd. Cummings reed eind maart, toen iedereen geacht werd thuis te blijven om de coronacrisis te bezweren, ruim 400 kilometer naar de boerderij van zijn ouders in Durham.

Johnson's bureau liet zaterdag weten dat de Conservatieve strateeg, die in 2016 de campagne regisseerde om het VK uit de Europese Unie te loodsen, de trip vooral ondernam om zijn 4-jarige zoontje naar opa en oma te brengen omdat zijn vrouw Covid-19 had opgelopen. Zelf liep hij met een zieke echtgenote natuurlijk ook een "gerede kans" besmet te raken.

"Ik heb in alle redelijkheid gehandeld en het was legitiem dat te doen", zei Cummings tegen verslaggevers voor zijn woning, na het bezoek gevraagd te hebben op 2 meter afstand te blijven. Op de vraag of hij zijn positie in overweging zou willen nemen, was het antwoord: "Blijkbaar niet".

De oppositie blijft bij het standpunt dat Cummings niet te handhaven is. Labour heeft Mark Sedwill, een van de belangrijkste personen in werkgroep coronabestrijding, gevraagd een onderzoek in te stellen naar de affaire. Ook de Schotse nationalisten (SNP) en de Liberal Democrats vinden dat Cummings zijn boekje te buiten is gegaan en zich niets heeft aangetrokken van een regel die net voor alle Britten van kracht was geworden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS melden 743 nieuwe sterfgevallen door coronavirus

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben het afgelopen etmaal 743 nieuwe sterfgevallen geregistreerd als gevolg van het coronavirus. Dat brengt het totaal op 105.099 sinds het begin van de wereldwijde pandemie, volgens cijfers van de Johns Hopkins University.

1 uur geleden
New York verlengt avondklok na nieuwe plunderingen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Burgemeester Bill de Blasio van New York heeft de avondklok in zijn stad met een tweede dag verlengd nadat er maandagavond opnieuw rellen en plunderingen waren. Aanvankelijk was er alleen een plan voor een avondklok voor de nacht van maandagavond 23.00 uur tot dinsdag 05.00 uur, vanwege de protesten dit weekend naar aanleiding van de dood van de zwarte George Floyd door een witte politieagent in Minneapolis.

3 uur geleden
Bisschop Episcopaalse Kerk van Washington woedend op Trump

WASHINGTON (ANP) - De bisschop in Washington van de Episcopaalse Kerk heeft er geen goed woord voor over dat president Trump een van haar kerken heeft gebruikt om een politiek statement te maken. "Ik ben woedend", zegt Mariann Budde tegen The Washington Post.

4 uur geleden
Biden hekelt 'fotomoment' van Trump

WILMINGTON (ANP) - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft maandag fel uitgehaald naar president Donald Trump die eerder op de avond een harde aanpak van de relschoppers aankondigde. Biden had vooral kritiek op Trumps wandeling naar een nabijgelegen kerk voor een 'fotomoment'. Kort daarvoor dreef de politie in Washington vreedzame demonstranten uiteen.

5 uur geleden
Frankrijk zet grote stap met afbouw coronamaatregelen

PARIJS (ANP) - In Frankrijk gaat dinsdag 'fase 2' in van de afbouw van de sinds 14 maart opgelegde coronamaatregelen. De afbraak van strenge beperkingen is in mei begonnen en wordt voortgezet, omdat het gevreesde virus duidelijk op zijn retour is en de economie instort. De indeling van het land in een voor verspreiding van het virus riskante rode zone en een veiligere groene zone is afgeschaft. Wel blijft de regio Parijs oranje gekleurd uit vrees dat het daar nog uit de hand kan lopen.

6 uur geleden
Meer dan 10.000 doden door coronavirus in Mexico

MEXICO-STAD (ANP/RTR) - Het dodental als gevolg van het coronavirus in Mexico is opgelopen tot boven de 10.000. Het ministerie van Volksgezondheid in het land meldde maandag 237 nieuwe doden, waarmee het aantal doden als gevolg van Covid-19 is opgelopen tot 10.167.

7 uur geleden
Trump zet militairen en avondklok in tegen relschoppers

WASHINGTON (ANP) - President Donald Trump heeft in een korte toespraak aan het Amerikaanse volk aangekondigd dat hij de relschoppers hard gaat aanpakken. In veel Amerikaanse steden zijn al enkele dagen naast de vreedzame protesten ook rellen in reactie op de dood van de zwarte George Floyd door een witte politieman in Minneapolis.

8 uur geleden